• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

PEČENÁ VEPŘOVÁ KÝTA NADIVOKO

1 kg vepřové kýty
1 cibule, drobně nakrájet
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
kousek celeru, drobně nakrájet
4 zrnka pepře
1 bobkový list
2 zrnka nového koření
3 zrnka jalovce, rozmáčknout
¾ l vody
2 lžíce octa
¾ l vývaru z bílých kostí nebo hovězího vývaru
1 lžíce šípkové marmelády
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
pepř
sůl

Vodu nalít do hrnce, přidat ocet, krájenou zeleninu, celý pepř, nové koření, bobkový list, přivést k varu a odstavit, nechat vychladnout.
Kýtu dát do menšího hrnce, zalít svařenou marinádou, maso musí být celé ponořené, dát na 2 dny do ledničky, občas obrátit.
Maso vyndat, marinádu scedit.
Maso osolit vložit do pekáče, posypat zeleninou a kořením z marinády, podlít částí vývaru, vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1 hodinu 25 minut. Občas obrátit, přelévat.
V menším kastrolu krátce opražit, přidat máslo, smažit 1 minutu, zředit vývarem, provařit 40 minut.
Pečené maso dát na talíř, přikrýt alobalem.
Obsah pekáče scedit do provařené jíšky, vmíchat marmeládu, provařit, dochutit pepřem, solí.
Příloha: šťouchané brambory.
Víno: Cabernet Sauvignon; Modrý Portugal.

Vytisknout

VEPŘOVÁ PEČENĚ SELSKÁ

1 kg vepřové krkovice nebo kýty
1 lžíce sádla
6 stroužků česneku, rozmačkat
kmín
sůl
4 dcl vody nebo masového vývaru
½ lžíce mouky, v kastrolku krátce opražit

Maso osolit, potřít česnekem, posypat kmínem.
Dno pekáče potřít sádlem, posypat kmínem, solí, přidat maso, podlít vodou.
Pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1 hodinu a 25 minut, v polovině pečení obrátit.
V průběhu pečení přelévat vypečenou šťávou.
Maso vyjmout, pekáč položit na sporák, šťávu téměř vysmahnout na tuk, přidat mouku, smažit 1 minutu, míchat, zředit vodou nebo masovým vývarem, provařit 30 minut.
Dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařené brambory, houskový knedlík, bramborový knedlík, dušené zelí.

Vytisknout

SMAŽENÉ VEPŘOVÉ ŘÍZKY

4 vepřové řízky
1 citrón, nakrájet na čtvrtky
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
3 lžíce másla, rozpustit
sůl
olej na smažení

Na obalení
1 vejce
2 lžíce mléka
hladká mouka
strouhanka
sůl
Vejce dát do hlubokého talíře, rozšlehat s mlékem, osolit.

Řízky naklepat, na krajích naříznout.
Řízky obalit v mouce, následně namočit do vajíčka a pak obalit ve strouhance.

V pánvi rozpálit větší množství oleje, vložit řízky, stáhnout teplotu a osmažit, když strouhanka na řízku zvlhne, řízek obrátit.
Příloha: vařené brambory, bramborová kaše.
Prezentace: na polovinu talíře položit řízek, na řízek čtvrtku citrónu, na druhou polovinu dát porci vařených brambor, přelít máslem, posypat zelenou petrželí.
Víno: Ryzlink vlašský.

Vytisknout

VEPŘOVÁ PEČENĚ

1 kg vepřové krkovice
1 lžíce sádla
kmín
sůl
4 dcl vody, nebo masového vývaru
½ lžíce mouky, v kastrolku krátce opražit

Maso osolit, posypat kmínem.
Dno pekáče potřít sádlem, posypat kmínem, solí, přidat maso, podlít vodou.
Pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1 hodinu a 25 minut, v polovině pečení obrátit.
V průběhu pečení přelévat vypečenou šťávou.
Maso vyjmout, pekáč položit na sporák, šťávu téměř vysmahnout na tuk, přidat mouku, smažit 1 minutu, zředit vodou, nebo masovým vývarem, provařit 30 minut.
Dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařené brambory, houskový knedlík, bramborový knedlík, dušené zelí.

Vytisknout

DOMÁCÍ TLAČENKA

400 g vepřového ramínka
300 g prorostlého vepřového kolena
100 g vepřový jazyk
1 cibule, drobně nakrájet
1 cibule, hrubě nakrájet
4 dcl vývaru z uvařeného masa
1 lžička sádla
4 stroužky česneku, prolisovat
½ lžičky mletého nového koření
1½  lžíce majoránky
2 bobkové listy
4 zrnka pepře
2 zrnka nového koření
pepř
sůl

Ramínko, koleno, jazyk dát do tlakového hrnce, zalít studenou vodou tak, aby bylo maso ze 2/3 ponořené, přivést k varu, sbírat pěnu, přidat bokové listy, celý pepř, nové koření, hrubě krájenou cibuli.
Tlakový hrnec uzavřít, vařit 15 minut, maso se nesmí rozpadat.
Maso vyndat, vývar slít do kastrolu, nechat vychladnout, odstranit z povrchu tuk.
Maso nakrájet na kostky cca 2,5 x 2,5 cm, dát do mísy.
Jazyk oloupat, odstranit podjazyčí.
Syrová játra nakrájet na plátky silné méně než 2 cm, dát do sítka a na 1 minutu ponořit do vařící vody.
Játra a jazyk nakrájet na menší kostičky než maso, cca 1,5 x 1,5 cm, přidat do mísy
V pánvičce rozehřát sádlo, přidat drobně krájenou cibuli, smažit 2 minuty, míchat. Cibule musí jen zesklovatět, přidat do mísy.
Do mísy přidat menší množství vývaru bez tuku, mleté nové koření, majoránku, pepř, sůl, dobře, ale opatrně promíchat, případně dochutit.
Směs naplnit do varných sáčků, vložit do vařící vody, po 3 minutách stáhnout teplotu vody na 90°C, vařit 1 hodinu.
Tlačenku vyndat, opláchnout studenou vodou, dát vychladit.
Po dobu chladnutí tlačenku po 10 minutách otáčet, aby se na horní části tlačenky neusazovalo sádlo, ale rovnoměrně se v tlačence rozložilo.

Doporučujeme