• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 27 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

HOUBY SMAŽENÉ JAKO ŘÍZKY

500 g kloboučků čerstvých hub, očistit
2 vejce
¼ l mléka
hladká mouka na obalování
strouhanka na obalování
sůl
slunečnicový olej na smažení

Houby nakrájet na plocho na plátky silné cca 0,5 cm.
Namočit na 10 minut do mléka.
Houby scedit, osolit.
Vejce dát do hlubokého talíře, osolit, mírně našlehat.
Jednotlivé řízky obalit v mouce, pak ve vajíčkách a nakonec ve strouhance.
Na pánvi rozpálit větší množství olej, smažit řízky.
Příloha: bramborová kaše.
Víno: Zweigeltrebe.

Vytisknout

HOUBOVÝ GULÁŠ S KYSANOU SMETANOU

500 g čerstvých hřibovitých hub, očistit, nakrájet na plátky
2 lžíce sádla
2 cibule, drobně nakrájet
3 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 zelená paprika, nakrájet na nudličky
1 dcl kysané smetany
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
zeleninový vývar na ředění jíšky
2 lžičky mleté papriky
½ lžičky kmínu
pepř
sůl

Připravit jíšku: v kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu, zředit vývarem, vařit 25 minut.
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat krájenou papriku, cibuli, až začne cibule mírně hnědnout, přidat krájená rajčata, přidat mletou papriku, kmín, pepř, sůl, míchat, přidat trochu vývaru, promíchat, přidat houby, dusit 10 minut.
Přidat provařenou zředěnou jíšku, dusit dalších 10 minut.
Kastrol odstavit z plotny, vmíchat kysanou smetanu, dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařené brambory, rýže.
Víno: Rulandské šedé.

Vytisknout

SMAŽENÉ HOUBY S VEJCI

500 g čerstvých hub, očistit, nakrájet na plátky
4 vejce
1½ lžíce másla
1 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet
½ lžičky kmínu
½ lžičky saturejky
pepř
sůl

Do rozehřátého kastrolu vložit houby a 1 minutu péct, míchat
Přidat 1 lžíci másla, kmín, pepř, sůl, dusit 10 minut, míchat, na závěr přidat saturejku.
Na pánvi rozehřát ½ lžíce másla, přidat vejce, rozmíchat, osolit.
Smažená vejce přidat k houbám, promíchat.
Příloha: vařené brambory.

Vytisknout

HOUBOVÝ GULÁŠ

500 g čerstvých hřibovitých hub, očistit, nakrájet na plátky
2 lžíce sádla
2 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
zeleninový vývar na ředění jíšky
2 lžičky mleté papriky
½ lžičky kmínu
pepř
sůl

Připravit jíšku: v kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu, zředit vývarem, vařit 25 minut.
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat cibuli, smažit, až začne cibule mírně hnědnout, přidat mletou papriku, kmín, pepř, sůl, míchat, přidat trochu vývaru, promíchat, přidat houby, dusit 10 minut.
Přidat provařenou zředěnou jíšku, dusit dalších 10 minut, přidat rozmačkaný česnek, dochutit pepřem, solí. Provařit.
Příloha: vařené brambory, rýže. 
Víno: Frankovka.

Vytisknout

ŽAMPIÓNOVÁ OMÁČKA

500 g žampiónů, odstranit třeně, klobouky oloupat, nakrájet na plátky
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
0,5 l drůbežího vývaru
2 dcl smetany ke šlehání
1 žloutek
1 lžíce citrónové šťávy
špetku estragonu
bílý pepř
sůl

Hladkou mouku dát malého kastrolku, krátce opražit
V hrnci rozehřát máslo, přidat krájené žampióny, citrónovou šťávu, smažit 5 minut.
Přidat hladkou mouku, promíchat, zředit studeným vývarem, přidat estragon, pepř, sůl, vařit 25 minut.
Ve smetaně rozmíchat žloutek
Hrnec odstavit z plotny, dobře vmíchat smetanu se žloutkem, dochutit pepřem, solí.

Doporučujeme