• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

JAHODOVÁ SALSA S MEDEM

  • 4 hrnky jahod, nakrájet na plátky
  • 3 červené papriky bez slupky, rozsekat
  • 2 zelené papriky slupky, rozsekat
  • 4 rajčata, oloupat, odstranit dužinu, nakrájet na kostičky
  • ¼ hrnku drbně krájeného koriandru
  • ½ hrnku medu
  • ½ citrónové šťávy
  • ¼ pomerančové šťávy
  • 2 lžíce tequily (vodky)
  • 1 lžička chilli
  • ½ lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička soli

Vše smíchat. Na kuře a na rybu.

Vytisknout

JAHODOVÁ SALSA

  • 4 hrnky jahod, nakrájet na plátky
  • 4 rajčata, oloupat, odstranit dužinu, nakrájet na kostičky
  • 1 malá zelená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 lžíce olivového oleje

Všechno smíchat a dát na 2 hodiny do ledničky.

Vytisknout

RAJČATOVÁ SALSA

  • 30 třešňových rajčat, přepůlit
  • 3 zelené papriky
  • 8 stonků celere, drobně nakrájet
  • 8 jalapeno (malé zelené sladké papriky)
  • 4 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • 120 g zelené chilli
  • 2 lžíce provensálského koření
  • 1 lžička pepře
  • 3 cibule, drobně nakrájet, propláchnout pod tekoucí vodou
  • 3 lžíce drobně krájených lístků koriandru nebo petržele

Všechno smíchat a nechat při pokojové teplotě 30 minut. K masu.

Vytisknout

POMERANČOVÁ A ANANASOVÁ SALSA

  • 2 středně velké pomeranče, na dílky a nakrájet
  • 1 hrnek drceného ananasu
  • 1 středně velká feferonka, drobně nakrájet
  • 2 lžíce zelené cibule, drobně nakrájet
  • 1 lžíce petržele
  • 1 lžička strouhané citrónové kůry

Všechno smíchat a nechat 4 hodiny v ledničce. Ke kuřeti.

Vytisknout

HRUŠKY NA BÍLÉM VÍNĚ S NIVOU

  • 4 tvrdší hrušky, oloupat, rozpůlit, odstranit jádřinec, více vydlábnout
  • bílé víno (Rulandské bílé, Veltlínské zelené), pozdní sběr
  • 2 lžíce medu
  • hroznový džem
  • 2 hřebíčky
  • 1 kousek skořice
  • Niva, nastrouhat
  • čerstvá máta

1. Smíchat víno s medem.
2. Hrušky dát do kastrolu, zalít směsí medu a vína tak, aby byly hrušky zakryté, přidat hřebíček, skořici. Vařit zakryté, až
    hrušky změknou.
3. Do místa po jadřinci dát džem, posypat nivou, dát zapéci.
4. Zapečené ozdobit mátou

Doporučujeme