• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

JABLKOVÝ SALÁT S RAJČATY

Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace plná vitamínů vám spolu se sklenkou vychlazeného Tramínu učiní nedělní slunečné dopoledne ještě příjemnější.

  • 4 rajčata
  • 4 jablka
  • 1 citron
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • petržel

Rajčata a jablka oloupat a nakrájet na kolečka. Jablka pak hodně pokapat citrónovou šťávou. Kolečka střídavě položit na talíř. Zalít olivovým olejem a přidat petržel.
Víno: Tramín.

Vytisknout

SALÁT Z KYSELÉHO ZELÍ A KUŘECÍHO MASA

  • 500 g kyselého zelí
  • 250 g modrého hroznového vína
  • 200 g kuřecího vařeného masa, nebo vařené šunky

Zálivka

  • 1/2 c bílého jogurtu
  • 1/4 lžičky sůl
  • 1/4 lžičky bílého pepře
  • 1 lžička medu

Propláchnout kyselé zelí a nakrájet hrubě. Hroznové víno rozpůlit. Maso nakrájet na proužky.
Vmíchat dresink.

Vytisknout

CELEROVÝ SALÁT S JABLKEM, KUŘECÍM MASEM NEBO RYBÍM FILÉ A OŘECHY

  • ½ celeru
  • 2 kuřecí prsa
  • 2 jablka, oloupat, odstranit jadřince
  • 2 lžíce majonézy
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • ½ lžičky cukru
  • citrónová šťáva, podle chuti
  • pepř
  • sůl

Kuřecí prsa vlažit do vroucí osolené vody, pomalým varem uvařit do měkka, nechat vychladnout.
Celer nakrájet na nudličky, krátce vařit v osolené vodě, nechat vychladnout.
V misce smíchat majonézu, jogurt, sůl, pepř, cukr, citrónovou šťávu.
Na nudličky nakrájet  kuře, jablko, dát do mísy.
Kuře a jablka zalít zálivkou, promíchat, dát vychladit.
Příloha: osmažené plátky bílého pečiva.
Víno: Müller Thurgau, pozdní sběr.; Rulandské šedé, pozdní sběr.

Vytisknout

MRKVOVÝ SALÁT S GREPEM A JABLKEM

  • 200 g mrkve
  • 1 – 2 jablka
  • 1 grep
  • 1 lžička olivového oleje
  • křen – malé množství
  • citrónová šťáva
  • cukr
  • sůl

V misce smíchat olej, citrónovou šťávu, cukr, sůl. Přidat drobně strouhanou mrkev, jablko, na malé dílky nakrájený grep, vmíchat křen.

Vytisknout

SALÁT S DIJONSKOU ZÁLIVKOU

  • papriky, nakrájet na kostky
  • rajčata, nakrájet na kostky
  • okurky, nakrájet na kostky
  • různé druhy salátů, natrhat
  • bazalka
  • provensálské koření

Zálivka

  • 1 díl dijonské hořčice
  • 3 díly rostlinného oleje (ne olivový)
  • 1/2 dílu citrónové šťávy (vinný ocet)
  • 1 díl vody
  • 1/2 dílu cukru
  • bílý pepř
  • sůl

1. Do hořčice vmíchat olej, citrónovou šťávu, vodu, cukr, pepř, dochutit pepřem, solí.
2. Zeleninu posypat bazalkou, provensálským kořením, promíchat.
3. Zálivkou zalít těsně před podáváním, aby působením zálivky nezvadl salát.

Doporučujeme