• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

VEPŘOVÁ KRKOVICE NA ŽAMPIÓNECH

  • 3 kg krkovice
  • 3 lžíce másla
  • 0,5 kg cibule
  • 0,6 kg žampiónů, odstranit nožičky, oloupat, nakrájet na plátky
  • 0,4 kg sádla
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžička pepře
  • sůl

1. Maso opláchnout, osušit, osolit, opepřit.
2. Polovinu másla rozehřát na pánvi.
3. Maso v pánvi několikrát otočit, vložit do pekáče, přelít zbytkem rozehřátého másla, dát na noc do lednice.
4. Cibuli nakrájet na tenké plátky, přidat do pekáče.
4. Maso posypat kmínem, vložit do pekáče, dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 3 hodiny 15 minut.
5. Na druhé polovině másla osmažit žampióny.
Příloha: šťouchané brambory.

Omáčka
1 l hovězího vývaru
1 mrkev, drobně nakrájet
1 celer, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1 velká cibule, drobně nakrájet
3 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 bobkový list
4 zrnka celého pepře
2 lístky šalvěje
1 dcl bílého vína
½ lžičky tymiánu
1 chilli paprička
50 g špeku, drobně nakrájet
½ lžíce másla
½ lžíce hladké mouky
pepř
sůl

1. V kastrolu rozpustit máslo, přidat špek a osmažit celer, petržel, mrkev, cibuli.
2. Přidat víno, zredukovat na 1/3, přidat rajčata, koření, vývar, dusit 20 minut.
3. Vyndat bobkový list, celý pepř, papričku, pak omáčku rozmixovat.
4. Udělat jíšku, tu zalít částí vývar, provařit 45 minut.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr; Rulandské šedé, pozdní sběr.

Vytisknout

VEPŘOVÉ CECE STYL

  • 8 plátků krkovice
  • 0,75 g brambor, uvařit, oloupat, nechat vychladnout, nakrájet na kolečka
  • 400 g červené papriky, nakrájet na kolečka
  • 3 stroužky česneku, rozmačkat
  • 2 cibule, nakrájet
  • 1 velké cibule, nakrájet na kolečka
  • 300 g rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, nakrájet na osminky
  • 100 g pálivé klobásy, nakrájet na kolečka
  • anglická slanina, nakrájet
  • sádlo na smažení
  • 4 zrnka celého pepře
  • mletá paprika
  • pepř
  • sůl

1. Maso osolit, opepřit, posypat hladkou moukou, potřít česnekem, nechat ½ hodiny.
2. V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, rychle osmažit maso, vyndat.
3. Do hrnce přidat krájenou cibuli, osmažit, přidat papriku, sůl, pepř, mletou papriku.
4. Přidat maso do základu. Přidat celý pepř. Dusit 35 minut.
5. Opéct vařené brambory se slaninou.
6. Na pánvi rozpustit sádlo, osmažit klobásu, cibuli, rajčata, položit na opečené měsíčky brambor.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr; Rulandské šedé, pozdní sběr.


Vytisknout

PÁLIVÉ VEPŘOVÉ S ČESNEKEM

  • 4 plátky krkovice
  • 3 stroužky česneku, rozmačkat
  • 1 chilli paprika, jemně nakrájet
  • olivový olej
  • šťáva z citrónu
  • sádlo na smažení
  • pepř
  • sůl

Ratatouille
olivový olej na smažení zeleniny
máslo na smažení zeleniny
2 cibule, nakrájet na osminky
1 baklažán, nakrájet na kostičky 3 cm
2 menší cukety, nakrájet na kostičky 2 cm
5 rajčat, nakrájet na osminky
3 papriky, nakrájet na proužky
3 stroužky česneku, nakrájet na plátky
½ lžičky cukru
1 lžíce čerstvé petržele, drobně nakrájet
2 snítky tymiánu
½ lžičky provensálského koření
1 bobkový list
4 kuličky černého pepře
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
pepř
sůl

V kastrolu rozpustit kousek másla, 1 lžíci olivového oleje, přidat česnek, když zavoní, odstavit kastrol z plotny.
Každou zeleninu smažit zvlášť, pouze cibuli a rajčata společně.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat lilek, provensálské koření, osmažit, až začne mírně hnědnout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat cuketu, provensálské koření, osmažit, až začne mírně hnědnout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k lilku.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat papriky, provensálské koření, osmažit asi 3 minuty, až začnou mírně měknout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k lilku a cuketě.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat cibuli, smažit 3 minuty, přidat rajčata, provensálské koření, smažit, až rajčata začnou mírně měknout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k ostatní zelenině.
Kastrol se zeleninou dát na plotnu. Přidat cukr, bobkový list, tymián, celý pepř, víno, dusit 10 minut, dochutit pepřem, solí, vmíchat zelenou petržel.
Je žádoucí, aby ratatouille bylo dostečně měkké, zde módní al dente neplatí.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr; Rulandské šedé, pozdní sběr.

Vytisknout

VEPŘOVÁ PLEC S CIBULÍ NA ČERNÉM PIVĚ

  • 750 g vepřového plecka
  • 40 g sádla
  • 80 g cibule, nakrájet
  • 75 g česneku, rozmačkat
  • 12 g soli
  • 12 g kmínu
  • 10 g hladké mouky
  • černé pivo
  • 16 g rajského protlaku

1. Maso opláchnout, osušit, nakrájet na větší kousky.
2. Cibuli s kmínem osmažit na sádle, přidat maso, opepřit, osolit, osmažit.
3. Přidat česnek, podlít pivem, dusit, až maso změkne. Podle potřeby doplňovat hovězím vývarem.
4. Maso vyndat, šťávu zredukovat na tuk, zaprášit moukou, přidat protlak, vývar, promíchat, 20 minut provařit, přidat maso a ještě provařit.
Příloha: vařená rýže, těstoviny, pečené brambory.
Víno: Rulandské modré; Svatovavřinecké.


Vytisknout

PEČENÉ VEPŘOVÉ V MEDU A PEPŘI

  • 1,5 kg vepřové kotlety
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce francouzské hořčice
  • ½ lžičky tymiánu
  • ½ lžičky soli
  • pepř

1. V masu nařezat rýhy 1,5 cm hluboké.
2. Smíchat všechny položky.
3. Maso potřít 2/3 směsi.
4. Pekáč vyložit alobalem, potřít máslem, posypat pepřem, solí pro snadnější mytí.
4. Vložit opepřené a osolené maso, pravidelně potírat zbylou směsí, péct při 160°C asi 60 minut.
Příloha: pečené brambory s rozmarýnem, brusinky s medem.

Brusinky s medem

  • 35 dkg brusinek
  • 1 pomeranč
  • 3 lžíce medu

1. Všechno promixovat v mixéru.
2. Provařit 3 – 4 minuty.
Víno: Neuburgské, pozdní sběr.

Doporučujeme