- 800 g vepřové panenky
- změklé máslo na potření masa
- sádlo na smažení
- 2 větší rajčata
- 200 g mozzarelly
- bazalka
- šalvěj
- pepř
- olivový olej
- sůl
1. Vepřovou panenku nakrájet na medailonky.
2. Medailonky opepřit, posypat šalvějí, lehce potřít máslem, nechat 2 hodiny ležet.
3. Na pánvi rozpustit sádlo, maso osmažit.
A. Jako salát
1. Naskládat střídavě na talíř maso, mozzarellu (balkánský sýr), rajčata.
2. Rajčata, sýr posypat bazalkou.
3. Přelít olivovým olejem.
B. Zapečené
1. Naskládat střídavě do pekáče maso, mozzarellu (balkánský sýr, nivu), rajčata, dát zapéct do vyhřáté trouby na 5 minut.
2. Vyndat jednotlivé porce, přelít olivovým olejem.
Příloha: opečené brambory.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.