• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

KUŘE SE ŠVESTKOVOU OMÁČKOU

  • 2 velká kuřecí prsa, nakrájet na kousky 2,5 cm 
  • 3 lžíce dezertního vína
  • 1 lžíce kečupu
  • 3 lžíce švestkové omáčky
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky cukru
  • 3 lžíce oleje
  • 2 dcl  kuřecího vývaru
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • sádlo

1. Kousky kuřete smíchat s vínem, kečupem, 2 lžíce švestkové omáčky, sůl, cukr, promíchat a nechat 1 hodinu.
2. Ve woku po částech osmažit maso, dát do sítka okapat.
3. Maso vrátit do woku, přidat vývar s kukuřičným škrobem a zbylou švestkovou omáčku.

NUDLE S OMÁČKOU HOI-SIN A KUŘETEM

  • 4 kuřecí prsa, nakrájet na tenké plátky
  • 400 g nudlí (čínské vaječné, jsou dříve hotové)
  • 2 lžíce oleje
  • 2 cibule, nakrájet na proužky
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • 1 červená paprika, nakrájet na tenké proužky
  • 1 zelená paprika, nakrájet na tenké proužky
  • 1 žlutá paprika, nakrájet na tenké proužky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce studené vody
  • sádlo

Marináda

  • 1/3 hrnku omáčky hoi-sin
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • 2 lžíce suchého sherry
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • ¼  lžička koření pěti vůní
  • 4 kuřecí prsa, nakrájet na tenké plátky
  • 400 g nudlí (čínské vaječné, jsou dříve hotové)
  • 2 lžíce oleje
  • 2 cibule, nakrájet na proužky
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • 1 červená paprika, nakrájet na tenké proužky
  • 1 zelená paprika, nakrájet na tenké proužky
  • 1 žlutá paprika, nakrájet na tenké proužky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce studené vody

1. Smíchat položky na marinádu, přidat maso a marinovat přes noc.
2. Vyndat maso z marinády, marinádu dát stranou.
3. Dát vařit nudle.   
4. Osmažit maso, dát do sítka okapat.
5. Osmažit cibuli, česnek, papriky, přidat vařené nudle.
6. Smíchat marinádu s kukuřičným škrobem a vodou a provařit, přidat osmažené maso.

MEDOVÁ SLADKO-KYSELÁ KŘIDÉLKA

  • 750 g osmažených křidélek
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce drobně nakrájených červených paprik
  • 1 lžička octa
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce šťávy z ananasového kompotu
  • 3 stroužky česneku, rozmačkat
  • 1 lžíce pálivé česnekové omáčky
  • sádlo
  • sůl

1. Smíchat med, pepř, ocet, citrónovou šťávu, ananasovou šťávu a sůl.
2. Přelít kuřecí křidélka a péct v zakrytém a sádle pekáči v troubě při 180°C.

KŘIDÉLKA PĚTI VŮNÍ

  • 12 křidélek
  • 1 cibule
  • 3 cm zázvorového kořenu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce sladkého vína
  • 1 lžíce koření pěti vůní
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce + 1 lžička soli
  • 2 lžičky pepře
  • ½  hrnku kukuřičného škrobu
  • sádlo

1. Odříznout konce křidélek.
2. Nahrubo nakrájet cibuli, najemno nastrouhat zázvor.
4. Smíchat cibuli, zázvor, sójovou omáčku, víno, koření pěti vůní, cukr, lžičku soli a přidat křidélka, marinovat 2 hodiny.
5. Předehřát troubu na 200°C.
6. Křidélka i s marinádou dát do pekáče a péct na sádle zakryté, pak vyjmout, posypat kukuřičným škrobem a ještě osmažit
    na sádle na pánvi.
Dochucovat solí s pepřem pěti vůní.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ