• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

OCHUCENÉ OKURKY

500 g malých okurek
200 g kapií
1 lžíce sezamového oleje
½ lžičky soli

Kapie nakrájet na proužky, překrájet na poloviční délku okurek.
U okurek odříznout oba konce, podélně rozdělit na čtyři díly, dát do mísy, přidat sůl, nechat ležet cca 1 hodinu.
Slít vodu z mísy, okurky vyždímat, vrátit do mísy, přidat kapie, mírně osolit, přidat sezamový olej, promíchat.

SMAŽENÉ FAZOLKY

400 g zelených fazolek
2 červené papriky, nakrájet na tenké proužky
200 g vepřového plecka, nakrájet na tenké proužky
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
1 dcl masového vývaru
1 lžička sezamového oleje
1 lžíce sádla
½ lžičky pepře
½ lžičky soli 

Ve větším kastrolu rozehřát sádlo, přidat česnek, když zavoní, přidat vepřové, osmažit (1,5 minuty).
Přidat fazolky, promíchat.
Přidat vývar, pepř, sůl, zakrýt dusit 4 minuty.

ČÍNSKÉ ZELÍ V OCTOVÉ MARINÁDĚ

500 g čínského zelí, odstranit vrchní listy, nakrájet na proužky
100 g cukru
2 lžíce rýžového octa
3 lžičky sezamového oleje
1 lžička drobně strouhaného zázvoru
pepř

Proužky zelí namočit na 30 minut do osolené vody, vyndat, vyždímat, dát do mísy.
V misce smíchat cukr, ocet, sezamový olej, zázvor, pepř, nalít do mísy na zelí, promíchat, dát na 2 hodiny do ledničky.

ČTYŘI CHUTNÉ DRUHY ZELENINY S HOUBAMI

100 g bambusových výhonků, nakrájet na dílky 2,5 cm.
Lze nahradit kedlubnou, nakrájet na proužky, nakrájet na dílky 2,5 cm.
100 g mrkve, oškrábat, nakrájet na špalíčky a ty na dílky 2,5 cm.
100 g fazolek, přepůlit
100 g hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet čtvrtky
4 lžíce řepkového oleje
1 lžíce sezamového oleje
1 lžíce cukru
1 lžička soli
½ lžíce másla
1 lžíce citrónové šťávy

Na pánvi rozehřát máslo, přidat žampióny, lžíci citrónové šťávy, první půlminutu nemíchat, smažit 5 minut.
Na pánvi rozehřát řepkový olej, přidat mrkev, smažit 1 minutu, přidat bambusové výhonky, smažit 1 minutu.
Přidat zbylou zeleninu, cukr, sůl, sezamový olej, smažit 1,5 minuty, přidat žampióny, promíchat.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ