• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

KŘIDÉLKA V PĚTI VŮNÍCH

  • 12 křidélek
  • 1 hrnek hladké mouky
  • sádlo

Marináda

  • ½ lžičky strouhaného zázvoru
  • 5 lžic sójové omáčky
  • 5 lžic vína
  • ½ lžičky koření pěti vůní

1. Každé křidélko rozdělit na 3 logické díly. Konce nechat na polévku.
2. Připravit marinádu, vmíchat díly křidélek, marinovat 2 hodiny.
3. Obalit v mouce a smažit.

PIKANTNÍ KUŘECÍ KŘIDÉLKA

  • 16 kuřecích křidýlek
  • sádlo

Marináda

  • 1 velká cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 2 - 10 pálivých papriček
  • 1 dcl oleje
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička koření pěti vůní
  • 2 lžíce oleje

1. Marinádu rozmixovat.
2. Na pánvi rozehřát 1 lžíci sádla, přidat marinádu, směs smažit 5 minut, nechat vychladnout.
3. Nalít na křidélka a marinovat v ledničce 6 – 24 hodin.
3. Grilovat na každé straně cca 5 minut.

KRYSTALOVÉ KUŘE S BROKOLICÍ

  • 400 g kuřecích prsou
  • ¾  hrnku mouky
  • ¼  lžičky kypřícího prášku
  • ¾  hrnku vody
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • ¼ hrnku medu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce octa (2 lžičky octa)
  • 2 lžíce melasy
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce sherry nebo červeného dezertního vína
  • 2 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 400 g kuřecích prsou
  • 3 hrnky brokolice
  • sádlo

1. V míse smíchat mouku, kypřící prášek, ¼ hrnku vody, 2 lžíce sójové omáčky, drcený česnek.
2. V hrnku smíchat med, 2 lžíce sójové omáčky ocet, melasu, 2 lžíce vody, sherry, drobně krájený česnek a kukuřičný škrob.
3. Nakrájet kuřecí maso na proužky 4 x 1 cm, smíchat se směsí mouky.
4. Ve větším množství rozpáleného sádla osmažit obalené maso, dát do sítka okapat.
5. V hlubší pánvi 1 lžíci sádla osmažit brokolici 4 – 5 minut.
6. Přidat osmažené maso, směs s medem, provařit.
Víno: Modrý Portugal.

SLADKO-KYSELÉ KUŘECÍ KOUSKY

  • kuřecí kousky
  • 4 díly medu
  • 1½ dílu citrónové šťávy
  • 1 díl kečupu
  • 1 díl tmavé sójové omáčky
  • chilli omáčku
  • hořčice
  • 8 dílů brokolice a/nebo mrkve, nakrájet na 3 cm Sladko-kyselé kuřecí kousky
  • sádlo

1. Smíchat med, citrónovou šťávu, kečup, sójovou omáčku, chilli omáčku a hořčici, pak vmíchat kuřecí kousky. Marinovat 
    2 hodiny.
2. Na pánvi osmažit kuřecí kousky, dát do sítka okapat.
3. Na pánvi osmažit zeleninu.
4. Smíchat zeleninu a maso.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ