• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

HOUBY S MEDEM

  • 1,5 lžičky sezamového oleje
  • 2,5 hrnku čerstvých nakrájených hub (typu shiitake), ale i čerstvé houby nebo žampiony
  • 1/2 hrnku nastrouhaných mrkví
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 - 3 lžíce suchého sherry
  • 1 lžíce medu
  • 1/2 hrnku zeleninového vývaru
  • 1 zelená cibulka, drobně nakrájet

1. Ve woku rozehřát olej a 4 minuty zprudka smažit houby.
2. Přidat mrkev a smažit další 3 minuty.
3. Přidat sojovou omáčku, sherry, med a vývar, přikrýt a dusit 2 minuty.
4. Ozdobit zelenou cibulkou.
Víno. Svatovavřinecké, Merlot.

Vytisknout

BANÁNY V ŽUPANU

  • 5 banánů (hrušky, jablka)
  • 4 vejce
  • 4 lžíce cukru
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 cl koňaku
  • máslo na smažení

1. Banány (hrušky, jablka) oloupat, nakrájet na silnější plátky.
2. Z bílků ušlehat sníh.
3. Utřít žloutky s cukrem, přimíchat mouku, koňak a nakonec vmíchat sníh.
4. Banány (hrušky, jablka) máčet v těstíčku a smažit v horkém tuku. Podává se teplé a pocukrované.  

Vytisknout

Příloha: RÝŽE

1. Na jednu porci 3 lžíce nevařené rýže.
2. Rýži propláchnout, nechat namočenou 2 hodiny.
3. Ve větším hrnci přivést vodu k varu, přidat 1 lžičku soli.
4. Přidat rýži, od chvíle, kdy se voda začne znovu vařit, vařit rýži 5 minut.
5. Rýži slít přes síto.

Vytisknout

PA-PAO-FAN

  • 300g rýže
  • 100g vanilkový cukru
  • 80g meruněk
  • 80g třešní
  • 150g ananasu
  • 100g mandlí
  • 20g želatiny
  • 0,2 l mléka
  • 5 cl likéru
  • 2 bílky
  • malinový sirup
  • šlehačka na ozdobení

1. Ovoce nakrájet na drobné kousky a loupané mandle drobně rozsekat.
2. Z bílků ušlehat sníh.
3. Rýži rozvařit, promíchat s ovocem, vanilkovým cukrem, likérem, mlékem, želatinou a nakonec opatrně vmíchat sníh z bílků.
4. Vložit do tukem vymazané formy a vařit v páře. (srnčí hřbet nejméně 20 minut)
5. Vychladlý moučník krájet na porce, polít sirupem a ozdobit šlehačkou.

Vytisknout

KUNG PAO CHI

  • ½ kg kuřecích prsou, nakrájet na kostičky jako arašídy
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1½ lžíce vody
  • ¼ lžičky česneku
  • 1 lžíce vína
  • 1 lžíce cukru
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžička zázvoru, nastrouhat
  • 4 suché chilli papričky
  • ½ hrnku arašídů

1. Smíchat kuřecí maso, 2 lžíce sójové omáčky, vodou, kukuřičným škrobem, česnek, solí a nechat ležet nejméně 30 minut.
2. Drobně nakrájet chilli papričky.
3. Smíchat v hrnku 2 lžíce sójové omáčky, víno, cukr, kukuřičný škrob, sůl a sezamový olej.
4. Na sádle  osmažit maso.
5. Ve 2 lžících oleje osmažit chilli papričky, přidat zázvor, směs z hrnku a provařit.
6. Přidat maso a provařit.

Doporučujeme