• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

SINGAPURSKÉ NUDLE S VEPŘOVÝM NEBO KUŘETEM A PAPRIKOU A KARI

  • 0,5 libového vepřového
  • 1 lžíce oleje
  • 1 pórek
  • 1 zelená a žlutá paprika
  • 2 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • 3 dcl hovězího vývaru
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce kari
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce studené vody
  • hrst čerstvé petržele, drobně nakrájet
  • 1 lžička pálivé chilli omáčky
  • 300 g špaget

1. Nakrájet vepřové na proužky 0,5 x 2,5 cm. Rozpálit ve voku olej ,osmažit maso. Dát do sítka okapat.
2. Nakrájet pórek a papriky na proužky dlouhé 2 cm.
3. Očistit wok, osmažit pórek přidat papriky, česnek a vývar, vařit 2 minuty.
4. Smíchat ústřicovou omáčku s kari. Smíchat kukuřičný škrob s vodou a vše přidat k vepřovému a vařit 2 minuty.
5. Vmíchat petržel a pepřovou omáčku.
6. Uvařit špagety, vysušit a smíchat s masem.

Vytisknout

MASO DVOU BAREV

  • 300 g vepřových jater, nakrájet na tenké plátky
  • 300 g vepřové kýty, nakrájet na tenké plátky
  • 1 vejce
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu (gustin)
  • 1 pórek, nakrájet na kostičky
  • 1 cibule, nakrájet na kostičky
  • 1 kapie, nakrájet na kostičky
  • černé houby, namočené nakrájet na drobno
  • 3 stroužky česneku, nakrájet na plátky
  • 50 g loupaných mandlí, opražit

Omáčka

  • 3 lžíce červeného dezertního vína
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • lžička cukru
  • lžička červeného oleje
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • hrnek hovězího vývaru

1. Plátky jater promíchat s vejcem a kukuřičným škrobem. Nechat odležet.
2. Plátky vepřového promíchat s vejcem a kukuřičným škrobem. Nechat odležet.
3. Osmažit vepřové. Dát okapat.
4. Osmažit játra. Dát okapat.
4. Osmažit zeleninu, přidat mandle, omáčku, provařit, přidat maso.

Vytisknout

HOVĚZÍ A TŘI PAPRIKY

  • 400 g hovězího (konce svíčkové, nízký roštěnec, loupaná plec), nakrájet na tenké plátky 
  • 1 červená paprika, nakrájet na proužky
  • 1 zelená paprika, nakrájet na proužky
  • 1 žlutá paprika, nakrájet na proužky
  • 2 cibule, nakrájet na proužky
  • 3 stroužky česneku, rozmačkat
  • 4 rajčata, oloupat, nakrájet na čtvrtky, odstranit jádra
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 2 lžíce středně sladké chilli omáčky
  • 1 lžička soli
  • sádlo

1. Na pánvi rozpustit sádlo, po částech osmažit maso, dát do sítka okapat tuk.
2. Osmažit papriky, přidat cibuli, osmažit, přidat česnek, když zavoní ,přidat rajčata, ústřicovou omáčku, chilli omáčku,
    provařit, přidat maso.

Vytisknout

HOVĚZÍ S ČERVENOU CIBULÍ

  • 0,5 kg vysokého roštěnce (loupaná plec, květová špička), nakrájet na proužky
  • 2 červené cibule, drobně nakrájet
  • 1 stroužek česneku, rozmačkat
  • kousek zázvor, nakrájet na plátky
  • 2 cibule, nakrájet na plátky
  • sádlo

Marináda

  • 1 bílek
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžíce vína metropole
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • ½ lžičky sezamového oleje

Omáčka

  • 3 lžičky tmavé sójové omáčky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička vína metropole
  • hovězí vývar

1. Nakrájené maso marinovat nejméně 30 minut.
2. Na pánvi rozehřát 2 lžičky sádla, přidat zázvor, česnek, červenou cibuli, promíchat, dát stranou na talířek.
3. Ve voku rozhřát sádlo, prudce maso osmažit.
4. Přidat omáčku, přidat osmaženou zeleninu.
5. Přidat cibuli.

Vytisknout

HOVĚZÍ SE SEZAMEM

  • 250 g studeného vařeného hovězího, nakrájet na tenké plátky
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 1 lžíce olej
  • 1½ lžičky sezamového oleje
  • olej

Vařené hovězí
1. Do vařícího vývaru, kterého jen tolik, aby zakryl celé maso dát: badyán, pepř, celá skořice, koření pěti vůní, cukr, anýz,
    sójová omáčky, dezertní víno, provařit 5 minut
2. Přidat hovězí, zavřít tlakový hrnec, vařit 15 minut.

Omáčka

  • 2 lžíce cukru
  • ½ lžičky tmavé sójové omáčky
  • ½ lžičky sójové omáčky
  • ½ lžičky dezertního vína
  • 2 lžíce hovězího vývaru

1. Ve voku 1 minutu osmažit sezamové semeno, dát stranou.
2. Ve voku rozpálit nový olej a osmažit plátky hovězího ,až je křupavé. Dát stranou.
3. Ve voku rozpálit sezamový olej přidat cukr a ostatní věci na omáčku, provařit, vmíchat hovězí.

Doporučujeme