• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KUŘE S KANTONSKOU OMÁČKOU

  • 1 kuře
  • cibule, hrubě nakrájet
  • 1 ½ lžičky mletého zázvoru, nebo 6 plátů čerstvého
  • bílý pepř mletý

1. Kuře dát do hrnce, zalít vodou, aby bylo zakryté, přidat zázvor, pomalu vařit 30 minut.
2. Odstavit z ohně, nechat hodinu chladnout.
3. Kuře vyndat dát do studené vody zchladit.
3. Maso obrat, nakrájet na velikost 2 x 2 cm

Kantonská omáčka

  • 4 lžíce drobně krájené bílé části jarní cibulky
  • 2 lžičky drobně krájeného zázvoru
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce oleje

1. V míse smíchat, cibuli, zázvor, sůl.
2. Olej dát na pánev, rozpálit, když začne kouřit , nalít na cibuli, promíchat.
Kousky masa přelévat omáčkou.

Vytisknout

KUŘE CHOW MEIN

  • 500 g kuřecí prsa, nakrájet na proužky
  • 500 g nudlí
  • 4 dcl drůbežího vývaru
  • 2 lžičky strouhaného zázvoru
  • ½ lžičky koření pěti vůní
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 cibule, nakrájet na tenké proužky
  • 1 hrnek nasáklých černých hub, nakrájet na proužky
  • 1 kedlubna, nakrájet na tenké proužky
  • 1 lžička sezamového oleje
  • sádlo
  • pepř
  • sůl

Marináda

  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce dezertního červeného vína
  • ¼ lžičky bílého pepře
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu

Všechno smíchat.

1. Marinádu promíchat s masem, nechat ležet 2 hodiny.
2. Uvařit nudle.
3. V pánvi na sádle osmažit maso, dát do sítka okapat.
4. V kastrole osmažit houby, zázvor, kedlubnu, cibuli, přidat sezamový sádlo, vývar, koření pěti vůní, kukuřičný škrob.
5. Přidat maso, vmíchat nudle. 
6. Dochutit solí pepřem.

Vytisknout

SAMETOVÉ KUŘE

  • 400 g kuřecího masa, drobně nakrájet
  • 4 bílky
  • 1 větší mrkev, nakrájet na tenké plátky
  • 1 pórek, nakrájet na proužky
  • 1 menší okurka, nakrájet na tenké plátky
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 dcl vývaru
  • 1 lžíce dezertního vína
  • sádlo

Omáčka

  • 1 lžíce dezertního vína
  • 3 lžíce sójové omáčky Heinz
  • 1 lžička sezamového sádloe
  • 1 lžička cukru
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat

1. Maso smíchat s bílkem, 1 lžičku kukuřičného škrobu, vínem a osolit. Nechat odležet, pak dělat lžičkou placičky a osmažit na
    sádle.
2. Osmažit zeleninu, přilít vývar s 1 lžičkou kukuřičného škrobu, provařit a přidat osmažené masové placičky.
3. V omáčce namáčet masové placičky.
Omáčku nemíchat se zeleninou a rýží.

Vytisknout

KUŘE V OMÁČCE Z ČERNÝCH FAZOLÍ

  • 450 g kuřecích prsou, nakrájet na 5 cm dlouhé špalíčky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1½ lžíce sherry
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce drobně krájeného zázvoru
  • 1½ lžíce hrubě krájeného česneku
  • 6 lžic drobně krájené cibule
  • 2½ hrubě krájených vařených fazolí
  • 150 ml kuřecího vývaru
  • sádlo

1. V misce smíchat maso se sójovou omáčkou, sherry, solí, cukrem, sezamovým olejem a kukuřičným škrobem.
2. Rozpálit wok, pak přidat 2 lžíce sádla, když začne kouřit, pak přidat kuřecí maso a opékat do 2 minut.
3. Pak přidat zázvor, česnek, cibuli, černé fazole a opékat do 2 minut.
4. Pak přidat vývar a provařit 3 minuty.
Podávat i studené.

Vytisknout

TRHANÉ KUŘE

  • 1 kořen zázvoru 6 cm, nakrájet na tenké plátky
  • 2 kuřecí prsa
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce octa
  • ½ lžičky sušených chilli vloček
  • 1 lžička sezamového sádlo
  • 2 lžíce sádla
  • 45 dkg houby shiitake, klobouky nakrájet na tenké plátky
  • 4 šalotky, nakrájet na třetiny a pak na proužky
  • 3 stroužky česneku, rozmačkat
  • ½ hrnku drobně krájeného koriandru nebo petržele
  • listy salátu

1. Na dno tlakového hrnce dát 4 cm vody, přidat zázvor přivést k varu a vložit maso, vařit 12 minut.
2. Maso vyndat a nechat vychladnout, pak roztrhat na malé kousky.
3. Smíchat sójovou omáčku, ocet, chilli vločky a sezamový sádlo.
4. Na pánvi rozpálit sádlo přidat houby a smažit asi 6 minut, přidat cibuli, česnek, sůl, pepř.
5. Přidat směs se sójovou omáčkou, provařit, přidat maso a koriandr.
Podávat s listy salátu.

Doporučujeme