• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

MÍCHANÁ VEJCE S RAJČATY

3 vejce
300 g rajčat, nakrájet na osminky
3 stroužky česneku, drobně nakrájet
pepř
sůl
máslo na smažení

Na pánvi rozehřát kousek másla, přidat rozmíchaná vejce, míchat, až jsou vejce usmažená.
V kastrolu rozehřát kousek másla, přidat česnek, když zavoní, přidat rajčata, smažit, až pustí šťávu. Přidat 1 lžíci vody, zakrýt, dusit 3 minuty.
Rajčata přidat na pánev ke smaženým vejcím, promíchat, dochutit pepřem, solí.

Vytisknout

SMAŽENÉ FAZOLKY

400 g zelených fazolek
2 červené papriky, nakrájet na tenké proužky
200 g vepřového plecka, nakrájet na tenké proužky
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
1 dcl masového vývaru
1 lžička sezamového oleje
1 lžíce sádla
½ lžičky pepře
½ lžičky soli 

Ve větším kastrolu rozehřát sádlo, přidat česnek, když zavoní, přidat vepřové, osmažit 1,5 minuty, přidat papriky, smažit 1 minutu.
Přidat fazolky, promíchat.
Přidat vývar, pepř, sůl, zakrýt dusit 4 minuty.

Vytisknout

CELEROVÉ STONKY S PAPRIKAMI

2 celerové stonky
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 lžička octa
½ lžičky cukru
½ lžičky sezamového oleje
½ lžičky soli

Papriky nakrájet na tenké proužky, namočit na 15 minut do vody, vyndat, osušit.
Celerové stonky nakrájet na dílky dlouhé 6 cm, podélně rozpůlit, namočit do vody, až se začnou mírně kroutit.
V menším kastrolu přivést k varu vodu, odstavit z plotny, vložit namočený celer, blanšírovat 25 vteřin, vyndat, schladit, osušit.
Do mísy vložit proužky papriky, celerové stonky, cukr, ocet, sezamový olej, sůl, promíchat.

Vytisknout

SMAŽENÉ ZELÍ

400 g zelí, nakrájet na menší nepravidelné kousky
2 lžíce cukru
2 lžíce octa
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce stolního oleje
1 lžička soli
½ lžičky pepře

V míse pečlivě smíchat cukr, ocet, sójovou omáčku, sůl, stolní olej, pepř.
Rozehřát pánev, přidat olej, prohřát, přidat zelí, snížit přívod tepla, míchat 3 minuty.
Zelí přidat do mísy se zálivkou, promíchat, hned podávat.

Vytisknout

OVARY

Na ovary jsou vhodné tyto části vepřového: hlava, kolena, bůček, ramínko, plecko.

1 cibule, hrubě nakrájet
6 zrnek pepře
sůl

Osolenou vodu přivést k varu, vložit maso, sbírat pěnu.
Přidat pepř, vařit maso do měkka.
(Je výhodné použít tlakový hrnec, tam se maso bude vařit cca 25 minut.)

Doporučujeme