• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KUŘE SE SLADKOKYSELOU PÁLIVOU OMÁČKOU

  • kuřecí prsa (nebo telecí, nebo libové vepřové)
  • hrnek bambusových výhonků (kedlubna)
  • 1 – 2 pálivé papriky (mleté čili)
  • 2 lžíce omáčky z černých fazolí
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky vína
  • 1 lžička světlé sójové omáčky
  • 2 lžičky drobně nakrájené cibule
  • ¼ lžičky zázvoru
  • 1 + 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 bílek
  • ½ lžičky soli
  • sádlo

1. Maso nakrájet na kostky a smíchat s bílkem, kukuřičným škrobem (1 lžička), solí.
2. Pálivou papriku rozkrojit na půl a odstranit semínka a papriku drobně nakrájet.

Omáčka
1. Smíchat cukr, víno, sójovou omáčku, cibuli, zázvor, omáčku z černých fazolí, kukuřičný škrob (1 lžička).
2. Rozpálit sádlo a osmažit maso a dát do sítka okapat.
3. Osmažit bambusové výhonky a pálivou papriku a dát do sítka okapat.
4. Očistit wok a rozpálit, vlít omáčku a ½ minuty provařit. Přidat maso a zeleninu a ½ minuty prohřát.

Vytisknout

KOUSKY KUŘETE SE ZÁZVOREM A OMÁČKOU HOI-SIN

  • 8 velkých kousků kuřete bez kostí a kůže
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 2 stroužky, rozmačkat
  • 2 lžíce omáčky hoi-sin
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 2 lžičky cukru
  • 1 dcl drůbežího vývaru
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • sádlo

1. Kousky kuřete naříznout na několika místech do hloubky 1 cm a smíchat s kukuřičným škrobem.
2. Smíchat omáčku hoi-sin, česnek, sójovou omáčku, cukr, vývar a vmíchat kousky masa.
3. Dát do ledničky na 24 hodin (nejméně na 6 hodin).
4. Osmažit.

Vytisknout

PEKINGSKÁ KACHNA II.

Na kachnu

  • 1 kachna 2,5 kg
  • 1 lžička koření pěti vůní
  • 1 lžička soli
  • 2 lžička sójové omáčky
  • 1 cibule
  • 5 kousků anýzu

Všechno smíchat, natřít kachnu uvnitř.

  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa

Smíchat, provařit a natřít kachnu pod kůží.

Na Mu-Shu placky

  • 1 hrnku mouky
  • 2/3 hrnku vařící vody
  • 1 lžíce oleje
  • cibule na ozdobení
  • omáčka Hoi-sin

1. Omytou kachnu natřít uvnitř a zašít.
2. Přelít kachnu vařící vodou a pod kůží natřít směsí cukru a octa a pověsit na noc.
3. Rozehřát troubu na 160°C a kachnu péct asi hodinu.

Placky Mu-Shu
1. Smíchat mouku s vodou, přidat sůl a olej a propracovat těsto.
2. Rozdělit těsto na stejné díly a vytvarovat placičky a osmažit.
3. Maso kachny krájet na tenké plátky, podávat s proužky cibule, omáčkou hoi-sin (raději vlastní, lepší) a placky.
Prezentace
Na mísu naskládat nakrájené maso.
Na talířek dát placičky, na další proužky okurky, na další cibuli.
Do misky dát omáčku.
Na placičku položit maso, cibuli, okurku, přidat omáčku, zabalit.

Vytisknout

PEKINGSKÁ KACHNA I.

  • 1 kachna 3 kg
  • 5 hrnků horké vody
  • 3 lžíce sladového cukru
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce sherry
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 5 lžic omáčky hoi-sin
  • Pro podávání
  • 12 ks čínských placek
  • 20 dkg cibule nakrájet na 24 kousků
  • Okurky, oloupat, odstranit dužinu, nakrájet na tenké proužky

1. Na kachně oddělit kůži od masa (jde to vzduchem), pak 3x přelít horkou vodou.
2. Kachnu přelít směsí horké vody, sladového cukru, a octa, zavěsit na 12 hodin za krk při teplotě cca 18°C.
3. Rozehřát troubu na 200°C, péci 10 minut, pak teplotu zvýšit na 230°C a péci 30 minut, až je maso měkké a kůže
    křupavá.
4. Vykostit kachnu ,ale tak, aby maso drželo tvar korpusu, maso nakrájet na tenké plátky.
5. Smíchat sherry, sezamový olej, cukr, sójovou omáčku a omáčku hoi-sin (borůvkový džem).

ČÍNSKÉ PLACKY

  • 275 g hladké mouky
  • 250 ml velmi horké vody
  • 2 lžičky sezamového oleje

1. Mouku dát do mísy, přilévat horkou vodu a míchat. Těsto pak rukou na válu zpracovávat 8 minut.
2. Vrátit těsto do mísy, přikrýt utěrkou a nechat 30 minut.
3. Vyjmout těsto a zpracovávat dalších 5 minut a občas poprášit moukou, aby se těsto nelepilo.
3. Pak formovat váleček 45 cm x 2,5 cm, rozdělit na 18 stejných kousků a z nich udělat koule.
4. Vzít 2 koule, jednu z poloviny namočit do sezamového oleje a namočenou polovinou položit na druhou kouli a válečkem
    vyválet kulatou placku o průměru 15 cm.
5. Na pánvi smažit z každé strany 1-2 minuty.

Prezentace:
Na mísu naskládat nakrájené maso
Na talířek dát placičky, na další proužky okurky, na další cibuli.
Do misky dát omáčku.
Na placičku položit maso, cibuli, okurku, přidat omáčku, zabalit.

Vytisknout

AROMATICKÁ KACHNA S KŘUPAVOU KŮRKOU

  • 1 kachna
  • 1 salátová okurka
  • 1 svazek jarní cibule

Mistrovská omáčka 

  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • mírně obraná kostra kuřete bez kůže
  • 125 ml sójové omáčky
  • 5 stroužků česneku, drobně nakrájet
  • 4 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 4 badyány
  • 1 kus pomerančové nebo mandarinkové kůry
  • 2 lžičky koření pěti vůní
  • 1 litr vody

Příprava
1. Všechny součásti vložit do vody a mírně vařit 1 hodinu.
2. V mistrovské omáčce kachnu vařit ještě 2 hodiny.
3. Kachnu vložit do pekáče, podlít trochou mistrovské omáčky, péct v rozehřáté troubě na 220°C cca 20 minut.
4. Kachnu krájet na plátky. Plátky klást na placičky spolu s proužky okurky a cibule, potírají se omáčkou z tahini.

Omáčka z tahini   

  • 2 lžíce omáčky hoi-sin
  • 4 lžíce cukru
  • 1 lžíce tahini
  • 1 lžička sezamového oleje

ČÍNSKÉ PLACKY

  • 275 g hladké mouky
  • 250 ml velmi horké vody
  • 2 lžičky sezamového oleje


1. Mouku dát do mísy, přilévat horkou vodu a míchat. Těsto pak rukou na válu zpracovávat 8 minut.
2. Vrátit těsto do mísy, přikrýt utěrkou a nechat 30 minut.
3. Vyjmout těsto a zpracovávat dalších 5 minut a občas poprášit moukou, aby se těsto nelepilo.
3. Pak formovat váleček 45 cm x 2,5 cm, rozdělit na 18 stejných kousků a z nich udělat koule.
4. Vzít 2 koule, jednu z poloviny namočit do sezamového oleje a namočenou polovinou položit na druhou kouli a válečkem
    vyválet kulatou placku o průměru 15 cm.
5. Na pánvi smažit z každé strany 1-2 minuty.
Víno: Frankovka, pozdní sběr.

Doporučujeme