• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

VEPŘOVÉ S ÚSTŘICOVOU OMÁČKOU

Na maso

  • 450 g panenky, nebo kvalitního vepřového masa, nakrájet na proužky 2 cm
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce suchého sherry
  • 1 vejce
  • 2 lžičky zázvoru

Na rýži

  • 12 lžic rýže, propláchnout
  • 1/4 hrnku čínských hub, namočit
  • 1 lžíce sádla
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • 1 velká cibule, drobně nakrájet
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 vajíčka
  • 1/4 hrnku hrášku
  • 3 litry vody
  • pepř
  • sůl

Na pečení

  • 3 lžíce sádla
  • 1 ½ lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce mouky
  • 240 g jedlých hrachových lusků (fazolky)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička zázvoru
  • 2 cibule, nakrájet na proužky na ozdobu

Maso
1. Maso opepřit
2. V míse smíchat všechny položky na maso a vmíchat maso. Nechat ležet 30 minut.
3. Po částech osmažit maso, dát do sítka okapat.
4. Osmažit lusky, nebo fazolky.
5. Smíchat sójovou omáčku, kečup, worcestrovou omáčku, vodu, cukr, ½ lžičky kukuřičného škrobu, zázvor a provařit, pak
    přidat osmažené maso.

Rýže
1 Namočit houby a nakrájet na tenké proužky.
2. V kastrolu rozpálit 1 lžíce sádla, přidat zázvor a cibuli, přidat houby, smažit 2 minuty. Přidat cukr, sůl, sójovou omáčku,
    vodu. Přidat rýži a rýži uvařit.
3. Na pánvi umíchat vejce, osolit a opepřit, přidat hrášek, vmíchat do uvařené rýže.

Vytisknout

GRILOVANÁ VEPŘOVÁ PANENKA

  • 2 x 350 g vepřové panenky
  • lístky čerstvého koriandru nebo zelené petržele na ozdobu

Marináda

  • 1/3 hrnku sójové omáčky
  • ¼ hrnku medu
  • ¼ hrnku citrónové šťávy
  • 2 lžíce oleje
  • 3 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • 1 lžíce kari (lepší 1 lžíce povidel)
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • ½ černého pepře

1. Smíchat všechno na marinádu a namočit přes noc vepřové.
2. Grilovat 12 minut, po 6 minutách otočit.
3. Udělat novou směs jako na marinádu a 5 minut provařit.
4. Maso nakrájet na plátky, přelít omáčkou a posypat lístky koriandru.
Víno:Svatovavřinecké, Frankovka.

Vytisknout

VEPŘOVÉ MASO S MEDEM

  • 300 g vepřového masa, nakrájet na tenké plátky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • ¼ pepře
  • 2 stroužky česneku
  • konzerva ananasu, nakrájet na kostičky 2 cm
  • 1 zelená paprika
  • žampiony, oloupat, nakrájet na silnější plátky
  • 2 rajčata, nakrájet na čtvrtky
  • 1 dcl kuřecího vývaru
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • sádlo

1. Maso smíchat mouku se solí a pepřem a zamíchat, maso osmažit.
2. Šťávu z ananasu smíchat s kukuřičným škrobem.
3. Osmažit žampiony, papriku, rajčata, česnek, přidat vývar, sójovou omáčku a šťávu s kukuřičným škrobem, provařit, přidat  osmažené vepřové.
Víno: Neuburgské, pozdní sběr.

Vytisknout

DVAKRÁT VAŘENÉ VEPŘOVÉ A PÁLIVÁ ZELENINA

  • 400 g vepřového vcelku
  • černé houby
  • chilli
  • 2 velké stroužky česneku
  • 1 lžička zázvoru
  • 1 zelená paprika
  • ¼ hrnku bambusových výhonků
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička cukru
  • ½ lžičky soli
  • kukuřičný škrob
  • hovězí vývar na vaření masa
  • sádlo

1. Vepřové vařit 30 minut ve vývaru a maso držet stále pod vodou. Po uvaření nechat vepřové vychladnout ve vodě, kde
    bylo vařeno.
2. Nakrájet houby, papriku (2,5 x 1 cm), bambusové výhonky, mrkev nakrájet na tenká kolečka.
3. Mrkev nechat projít varem 1 minutu.
4. Vyndat vychladlé maso a 1/3 nakrájet jako papriku.
5. Smíchat sójovou omáčku, cukr, sůl.
6. Rozpálit sádlo ve voku na minutu vložit houby, česnek, zázvoru, přidat nakrájenou papriku, bambusové výhonky, mrkev, přidat kukuřičný škrob.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr; Rulandské šedé, pozdní sběr.

Vytisknout

VEPŘOVÉ MASO S ANANASEM

  • 400 g libového vepřové, nakrájet na kostičky 2 cm
  • 1 hrnek ananasu, nakrájet na kostičky 2 cm
  • ½ hrnku ananasové šťávy
  • 1 lžička cukru
  • 1 střední zelená paprika
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička dezertního červeného vína
  • špetka zázvoru
  • mrkev

1. Maso smíchat s kukuřičným škrobem, vínem, zázvorem.
2. Smíchat ananas, ananasovou šťávu, cukr, trochu kukuřičného škrobu.
3. Celerové natě, papriku a mrkev nakrájet 1½ cm kousky. Mrkev předvařit.
4. Rozpálit sádlo, po částech osmažit maso. Maso vyndat do sítka okapat.
5. Dát na olej celerovou nať, mrkev, papriku a směs osmažit. Přidat smíchanou šťávu s cukrem a kukuřičným škrobem. Promíchat až omáčka zhoustne. Přidat maso.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

Doporučujeme