• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

VINNÁ REDUKCE k hovězímu masu

1 lžíce másla
1 lžička hladké mouky
1 šalotka, drobně nakrájet
3 dcl hovězího vývaru
3 dcl plného červeného vína (Svatovařinecké, Merlot)
½ lžíce medu
1 lžička balzamikového octa
bílý pepř
sůl

1. V kastrole rozpustit máslo, přidat šalotku, nechat zesklovatět, míchat.
2. Přidat mouku, udělat světlou jíšku, zředit vývarem, promíchat.
3. Přidat víno, med, ocet, míchat, zredukovat téměř na hustotu medu.
4. Scedit, dochutit pepřem a solí.
Vhodné na: biftek, hovězí plátky se šťouchanými bramborami, kachní prsa smažená, krůtí prsa smažená, losos s teplým salátem z brambor a fazolí, okolo houbového rizota.

Vytisknout

OMÁČKA Z OLOMOUCKÝCH TVARŮŽKŮ

3 proleželé olomoucké tvarůžky, drobně nakrájet
25 g másla
25 g hladké mouky
6 dcl mléka
¼ lžičky muškátového oříšku
4 hřebíčky
1 bobkový list
bílý pepř
sůl

Připravit bešamelovou omáčku:
Do mléka dát hřebíčky, bobkový list, muškátový oříšek, přivést k varu, sundat z plotny a nechat 15 minut stát, pak přecedit.
Opražit mouku, přidat máslo a udělat jíšku, ředit vařeným mlékem, pomalu vařit 35 minut, případně ředit drůbežím vývarem.
Do bešamelu přidat olomoucké tvarůžky, míchat, až se rozpustí.
Omáčka k vařenému drůbežímu masu, vařené, smažené a pečené rybě, smažené zelenině.
Víno: Ryzlink rýnský, Chardonnay tuzemské produkce, pokrm vyžaduje vyšší obsah kyselinek, kvalitní zahraniční Chardonnay jsou výrazně ovocitá s nižším obsahem kyselinek.

Vytisknout

RAJČATOVÁ OMÁČKA

  • 2 lžíce olivové olej
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 stroužek česneku, rozdrtit
  • 400 g rajčat, oloupat, drobně nakrájet
  • 2 lžíce petrželky, drobně nakrájet
  • 1 lžička oregana
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžička cukru
  • pepř
  • sůl

1. Osmažit cibuli, přidat česnek a až zavoní, rajčata, promíchat.
2. Přidat zbytek položek, míchat, dusit, až se odvaří ½ tekutiny.

Vytisknout

OMÁČKA KE STEAKU

  • 2 lžíce másla
  • 3 šalotky, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • 2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 2 velké mrkve, drobně nakrájet
  • 350 čerstvých hub, nakrájet na plátky
  • 4 dcl hovězího vývaru
  • 3 dcl červeného vína (Modrý Portugal, Merlot)

1. V kastrolu rozpustit máslo, přidat mrkev, houby, šalotku, česnek, smažit, než se začne cibule připalovat, cca 12 minut,
    míchat.
2. Přidat 2 dcl vína, redukovat na ¼, míchat, přidat vývar, zredukovat na ¼, scedit.
3. Do scezené redukce přidat zbylé víno, míchat a zredukovat na původní ¼. 

Vytisknout

JEDNODUCHÁ RAJČATOVÁ OMÁČKA

1 plechovka rajčat i se šťávou
2 dcl hovězího, nebo drůbežího vývaru
1 cibule, drobně nakrájet
1 stroužek česneku, rozmačkat
½ lžičky tymiánu
1 hrst bazalky, drobně nakrájet
1 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
½ lžičky cukru
1 sušená chilli paprička
pepř
sůl

V kastrolu rozehřát máslo a olivový olej, přidat cukr, nechat trochu zkaramelizovat, přidat cibuli, smažit 5 minut, míchat.
Přidat česnek, když česnek zavoní přidat částečně rozmixovaná rajčata i se šťávou, přidat tymián, chilli papričku, vývar, pepř, sůl.
Dusit 8 minut, přidat bazalku, dochutit pepřem, solí.

Doporučujeme