• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

MAJONÉZA S MANDLEMI

4 lžíce majonézy
4 stroužky česneku, rozmačkat
4 lžíce mandlových lupínků, spařit
špetka soli

Všechny suroviny dát do misky, promíchat.
Vhodné k salátům ze salátových okurek.

Vytisknout

KOKTEJLOVÁ OMÁČKA

4 lžíce majonézy
3 lžíce kečupu z rajčat
6 lžic smetany na šlehání
1 lžíce bílého dezertního vína
1 lžíce citrónové šťávy
½ sladké mleté papriky
špetka soli

Všechny suroviny dát do misky, promíchat.
Vhodná k salátům se sýrem, salátům s rybím masem, drůbežím a hovězím masem.

Vytisknout

CHŘESTOVÁ OMÁČKA

12 chřestů, odstranit dřevnatý spodek (bílé chřesty oloupat)
2 lžíce másla
2 cibule, drobně nakrájet
2 lžíce smetany na šlehání
1 lžíce kysané smetany
1 bílý pepř
sůl

Chřest nakrájet na kousky dlouhé 2 cm, dát do vroucí vody, vařit doměkka, asi 6 minut.
V kastrolu rozehřát máslo, přidat cibuli, chřest, pepř, sůl, smažit/dusit 5 minut, míchat.
Obsah rozmixovat, odstavit z plotny, vmíchat smetanu, do podávání udržovat teplé.
Ke kuřecímu masu.

Vytisknout

CHILLI OMÁČKA

4 sušené papričky, rozmačkat v hmoždíři
1 čerstvá dlouhá chilli paprika, drobně nakrájet
1 jarní cibulka, nakrájet na tenká kolečka
1 lžíce drobně krájené zelené petržele
4 stroužky česneku, rozetřít
4 lžíce stolního oleje (ne olivový olej)
1 lžička sezamového oleje
1 lžička citrónové šťávy
1 lžíce cukru

Všechny suroviny dát do misky, promíchat.

Vytisknout

OMÁČKA CUMBERLAND

1 lžíce másla
2 šalotky, drobně nakrájet
kůra z ½ citrónu
kůra z ½ pomeranče
2 lžičky citrónové šťávy
šťáva ze 2 pomerančů
250 g rybízového želé
1 dcl portského vína (lze použít červené dezertní víno)
5 dcl drůbežího vývaru
½ lžičky strouhaného zázvoru
½ lžičky worcesterské omáčky
1 lžíce cukru
pepř
sůl

Do kastrolu dát cukr, přidat nastrouhanou kůru z citrónu a pomeranče, nechat zkaramelizovat.
Přidat máslo, šalotky, zázvor, smažit 3 minuty.
Přidat víno, zredukovat.
Přidat vývar, želé, šťávu z citrónu a pomeranče vařit při nízké teplotě 3 minuty, dokud se želé nerozpustí, míchat.
Přidat worcesterskou omáčku, dochutit pepřem, solí.   
Vhodné ke krocanu, drůbeži, zvěřině.

Doporučujeme