• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

OMÁČKA NA TĚSTOVINY S PANČETOU A ČERSTVÝM SÝREM

200 g pančety, nakrájet na proužky
200 g sterilovaného hrášku
250 g čerstvého tvarohového sýru, rozdrobit na kousky
3 lžíce kysané smetany
2 stroužky česneku, nakrájet na plátky
1 lžíce másla
1 lžíce drobně krájené zelené petržele
pepř
sůl

Na velké pánvi rozehřát máslo, přidat pančetu, osmažit, míchat.
Přidat hrášek, česnek, když zavoní vypnout sporák, vmíchat smetanu, přidat pepř, sůl.
Vmíchat těstoviny (penne, špagety, atd.).
Posypat čerstvým sýrem.
Víno: Rulandské šedé, kabinet.

Vytisknout

OMÁČKA NA TĚSTOVINY SE ŽAMPIÓNY

12 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silnější plátky
1 lžíce másla
2 stroužky česneku, nakrájet na tenké plátky
½ pórku, nakrájet na tenká kolečka
1 dcl bílého vína (Müller Thurgau), lze vynechat
3 dcl drůbežího vývaru
1 kelímek smetany na šlehání (120 ml)
1 lžička provensálského koření, nebo bazalky, podle chuti
pepř
sůl

Rozehřát velkou pánev, přidat žampióny, nechat 1 minutu, nemíchat.
Přidat máslo, pepř, sůl, smažit 3 minuty, míchat.
Přidat pórek, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat česnek, míchat, když zavoní, přidat víno, zcela zredukovat.
Přidat provensálské koření, pepř, sůl.
Přidat drůbeži vývar, zredukovat na polovinu.
Přidat smetanu, provařit do mírného zhoustnutí, vmíchat těstoviny (penne, špagety, atd.).
Dochutit pepřem, solí.
Víno: Rulandské šedé, kabinet.

Vytisknout

STUDENÁ BRUSINKOVÁ OMÁČKA

100 g konzervovaných brusinek
80 g meruňkové marmelády
1 lžička cukru
1 dcl červeného vína, (Svatovavřinecké)
2 lžíce pomerančové šťávy
1 lžička drobně strouhané citrónové kůry
1 lžička worcesterské omáčky
¼ lžičky bílého pepře
sůl

Všechny suroviny vložit do mixeru a rozmixovat, dochutit pepřem, solí.
Vhoné ke zvěřině.

Vytisknout

KŘENOVÁ OMÁČKA S BÍLÝM VÍNEM

6 lžic strouhaného křenu
3 sladká jablka, oloupat, odstranit jádřince, drobně nastrouhat
2 dcl bílého vína
1 lžička cukru
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce majonézy
1 lžíce bílého jogurtu
sůl

V menším kastrolu rozpustit cukr, udělat světlý karamel, ihned zalít vínem, karamel rozpustit, přidat strouhaná jablka, citrónovou šťávu, míchat, až víno zcela zredukuje, směs přendat do mísy, nechat vychladnout.
Přidat křen, majonézu, bílý jogurt, sůl, promíchat,
Vhodné k vařenému hovězímu masu.

Vytisknout

STUDENÁ BRUSINKOVÁ OMÁČKA

100 g konzervovaných brusinek
80 g meruňkové marmelády
1 lžička cukru
1 dcl červeného vína, (Svatovavřinecké)
2 lžíce pomerančové šťávy
1 lžička drobně strouhané citrónové kůry
1 lžička worcesterské omáčky
¼ lžičky bílého pepře
sůl

Všechny suroviny vložit do mixeru a rozmixovat, dochutit pepřem, solí.
Vhoné ke zvěřině.

Doporučujeme