• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

VINNÁ REDUKCE k drůbežímu masu, rybám, zelenině

1 lžíce másla
1 l lžička hladké mouky
1 šalotka, drobně nakrájet
3 dcl drůbežího vývaru (pro redukci podávané k rybě pak rybí vývar)
3 dcl bílého vína (Pálava, Müller Thurgau)
½ lžíce medu
1 lžička citrónové šťávy
bílý pepř
sůl

V kastrolu rozpustit máslo, přidat šalotku, nechat zesklovatět, míchat.
Přidat mouku, udělat světlou jíšku, zředit vývarem, promíchat.
Přidat víno, med, citrónovou šťávu, míchat, zredukovat téměř na hustotu sirupu.
Dochutit pepřem a solí.

Vytisknout

OMÁČKA CREOLE

1 lžíce olivového oleje
1 lžíce kvalitního českého másla
1 cibule, drobně nakrájet
1 zelená paprika, drobně nakrájet
4 lžíce drobně nakrájeného celeru
1 lžíce drobně nakrájeného česneku
5 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet 
1 lžička worcestrovou omáčky
1 lžička zeleného tabasca
1 lžíce drobě krájené zelené petržele
1 bobkový list
pepř
sůl

V kastrolu rozehřát máslo, olivový olej, přidat celer, smažit 2 minuty, míchat, přidat papriku, smažit 1 minutu, míchat.
Přidat cibuli, smažit 3 minuty, míchat, přidat česnek, bobkový list.
Když česnek zavoní přidat mletou papriku, rajčata, pepř, sůl, dusit 4 minuty.
Přidat worcestrovou omáčku a tabasco, dusit dalších 8 minut.

Prezentace: omáčku dát do omáčníku, posypat zelenou petrželí.

Vytisknout

OMÁČKA K BÍLÝM RYBÁM A KORÝŠŮM

olivový olej
4 plátky toustového chleba, odkrojit kůrky, nakrájet na kostičky
3 stroužky česneku, nakrájet na plátky
3 červené papriky, oloupat (opéct v troubě, nechat vychladnout v uzavřeném igelitovém sáčku)
3 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, hrubě nakrájet
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžička mleté papriky
½ lžičky chilli
sůl

Na pánvi rozehřát 2 lžíce olivového oleje, přidat kostky chleba, smažit 1 minutu, míchat, přidat česnek, míchat, když česnek zavoní, přendat obsah pánve do mixeru.
Do mixeru přidat ostatní suroviny, rozmixovat, přidat tolik olivového oleje, až má omáčka konzistenci hladkého krému. Dochutit solí, případně citrónovou šťávou.

Vytisknout

CREOLE

3 lžičky papriky
2 lžíce soli
2 lžíce česnekového prášku
1 lžíce černého pepře
1 lžíce cibulového prášku
1 lžíce bílého pepře
1 lžíce provensálského koření
1 lžíce sušeného tymiánu

Všechny suroviny vložit do misky a smíchat.

Vytisknout

OMÁČKA ROMESCO

4 lžíce olivového oleje
5 stroužků česneku, oloupat, hrubě nakrájet
5 červených paprik, opéct, slupku odstranit
3 sušené chilli papričky, nebo podle chuti
2 lžíce citrónové šťávy
2 filety sardelí (ančovičky)
2 lžíce mandlí, oloupat, mírně opražit
bílý pepř
sůl 

1. V malém kastrolu rozehřát olivový olej, vložit česnek, 30 vteřin smažit, nesmí začít hnědnout.
2. Odstavit z ohně, nechat vychladnout.
3. Všechno vložit do mixeru, rozmixovat.
Příloha k: rybám, vařenému hovězímu masu, pečenému vepřovému, dušené zelenině, vařeným bramborám.

Doporučujeme