• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY Z TEPLÝCH BRAMBOR

1 kg teplých, oloupaných brambor
450 g krupice
120 g sádla
2 vejce
1,5 lžičky soli

V míse rozšťouchat teplé brambory se sádlem na kaši.
Na vál nasypat krupici, přidat rozšťouchané brambory, vejce, sůl, vypracovat těsto.
Těsto rozdělit na čtyři díly, z každého dílu vyválet knedlík o průměru cca 6 cm.
Knedlíky vložit do většího množství vařící osolené vody, zamíchat, aby se knedlíky nepřichytily na dno hrnce.
Vařit cca 20 minut. Uvařené knedlíky poznáte, pokud část jednoho z nich odříznete.

Vytisknout

SÝROVÉ PLACIČKY

0,5 kg brambor
2 vejce
250 g tvrdého sýru, nastrouhat
30 g strouhanky
¼ lžičky muškátového oříšek
2 lžíce zelené petrželky, drobně nakrájet
sůl
stolní olej na smažení

Na obalování
1 vejce, rozšlehat, osolit
strouhanka
sůl

Brambory oloupat, vložit do vařící osolené vody, uvařit, scedit, ihned prolisovat, dát do mísy.
Přidat vejce, strouhanku, sýr, muškátový oříšek, zelenou petržel, sůl, vypracovat těsto.
Vál posypat moukou a z těsta vyválet placku vysokou 1,5 cm, z placky vykrojit kolečka o průměru 10 cm.
Vykrojené placky namočit do rozšlehaného vejce, obalit ve strouhance, smažit v rozehřátém oleji z obou stran.
Vhodné jako příloha k zeleninovým pokrmům; zvěřinovým gulášům a ragú.

Vytisknout

TVAROHOVÁ NÁPLŇ

200 g měkkého tvarohu
40 g cukru
20 g hrozinek
1 balíček vanilkového cukru
25 g másla
1 žloutky
1 bílek, udělat tuhý sníh
2 lžíce mléka

Máslo utřít se žloutkem, přidat cukr, tvaroh, mléko, hrozinky, promíchat, vmíchat sníh.

Vytisknout

BRAMBOROVÉ PLACKY SE ŠKVARKY

1 kg brambor
180 g polohrubé mouky
40 g škvarků, drobně nakrájet
1 vejce
4 stroužky česneku, rozmačkat
2 lžíce majoránky, rozemnout v dlaních
sádlo na smažení
pepř
sůl

Brambory uvařit ve slupce, nechat vychladnout, oloupat.
Pomoučnit vál, na vál prolisovat brambory, přidat škvarky, česnek, majoránku, pepř, sůl, vejce.
Vypracovat těsto, rozválet plát vysoký 1,5 cm.
Vykrájet kulaté placky, na povrchu vytvořit rádýlkem ornament kosočtverce.
V pánvi rozehřát sádlo, placky smažit po obou stranách.

Vytisknout

BARMBOROVÉ NOKY SE SÝREM

0,5 kg brambor
100 g hrubé mouky
2 vejce
100 g strouhaného sýra, nejlépe čedar
muškátový květ
120 g másla
½ lžíce másla
bílý pepř
sůl

Uvařit brambory, oloupat a umlít.
Do umletých brambor přidat moukou, vejce, sýr, máslo, muškátový květ a udělat těsto.
Vyválet válec 2 cm v průměru a krájet kousky 3 cm.
Házet do vařící vody, míchat, když vyplavou, jsou vařené, dejte jim ještě půl minuty.
Noky dát do sítka okapat.
Rozehřát pánev, přidat ½ lžíce másla, přidat noky, mírně osmažit.

Doporučujeme