• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

BRAMBORÁK

  • 800 g syrových brambor, oškrábat, drobně nastrouhat
  • 150 g hladké mouky
  • tuk na smažení, nejlépe vepřové sádlo
  • 1 vejce
  • mléko na ředění těsta
  • 3 stroužky česneku nebo podle chuti, rozmačkat
  • ½ lžíce majoránky
  • pepř
  • sůl

1. Z nastrouhaných brambor slít vodu a ještě vodu vymačkat, hned vmíchat mouku, vejce, majoránku, česnek, pepř, sůl, promíchat, případně zředit mlékem.
2. Na pánvi rozehřát tuk, přidat bramborovou směs a prudce smažit na obou stranách, aby se bramborák nenasákl tukem.

Vytisknout

CHLUPATÉ BRAMBORY

  • 600 g syrových brambor, oškrábat, drobně nastrouhat
  • 250 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl

1. Nastrouhané brambory nechat chvíli stát, pak slít vodu.
2. Do brambor přidat mouku, vejce, sůl, vypracovat těsto.
3. Lžící vykrajovat knedlíčky, rukou dopracovat.
4. Vkládat do vařící osolené vody, míchat, aby se nepřichytily ke dnu.
5. Vařit cca 8 minut, scedit, propláchnout horkou vodou.

Vytisknout

MILÁNSKÉ BRAMBORY

  • 1 kg ve slupce vařených brambor nakrájet na plátky
  • 2 lžíce změklého másla
  • 200 g uzeného jazyka, ovařit, nakrájet na tenké plátky
  • 250 g žampiónů, oloupat, nakrájet na silnější plátky
  • 300 g ementálu, hrubě nastrouhat
  • 4 rajčata, nakrájet na silnější plátky, vykrojit bílou dužinu
  • 3 dcl bešamelu
  • ½ lžičky saturejky
  • pepř
  • sůl

1. Na pánvi rozpustit 1 lžíci másla, přidat houby, saturejku, opepřit, osolit, dusit 5 minut, míchat.
2. Pekáč vyložit alobalem, potřít máslem, posypat pepřem, solí.
3. Do pekáče skládat plátky brambor, prokládat uzeným jazykem, houbami, rajčaty, osolit, opepřit.
4. Obsah pekáče prolít bešamelem, posypat sýrem.
5. Vložit do trouby rozehřáté na 180°C, zapékat 15 minut.

Vytisknout

BOSÁKY

  • 600 g syrových brambor, oškrábat, drobně nastrouhat
  • 80 g brambor vařených ve slupce, prolisovat
  • 150 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 dcl mléka
  • sůl

1. Syrové brambory smíchat s hrubou moukou.
2. Přidat vařené brambory, vejce, sůl, vypracovat hladké těsto. Podle potřeby zředit trochou mléka.
3. Lžící vykrajovat noky, vkládat do vařící osolené vody, míchat, aby se neuchytily na dně.
4. Vařit cca 8 minut, zda jsou uvařené zkusit rozkrojením. 

Vytisknout

MILÁNSKÉ BRAMBORY

  • 1 kg ve slupce vařených brambor nakrájet na plátky
  • 2 lžíce změklého másla
  • 200 g uzeného jazyka, ovařit, nakrájet na tenké plátky
  • 250 g žampiónů, oloupat, nakrájet na silnější plátky
  • 300 g ementálu, hrubě nastrouhat
  • 4 rajčata, nakrájet na silnější plátky, vykrojit bílou dužinu
  • 3 dcl bešamelu
  • ½ lžičky saturejky
  • pepř
  • sůl

1. Na pánvi rozpustit 1 lžíci másla, přidat houby, saturejku, opepřit, osolit, dusit 5 minut, míchat.
2. Pekáč vyložit alobalem, potřít máslem, posypat pepřem, solí.
3. Do pekáče skládat plátky brambor, prokládat uzeným jazykem, houbami, rajčaty, osolit, opepřit.
4. Obsah pekáče prolít bešamelem, posypat sýrem.
5. Vložit do trouby rozehřáté na 180°C, zapékat 15 minut.

Doporučujeme