• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

PLACKY ZE ZELÍ

  • 220 g polohrubé mouky
  • 250 g kysaného zelí, propláchnout, nakrájet
  • 2 vejce
  • 2 lžíce sádla
  • ½ lžičky cukru
  • pepř
  • sůl
  • mléko na ředění

1. Do prosáté mouky přidat zelí, rozehřáté sádlo, 1 vejce, 1 žloutek, pepř, cukr, sůl, mléko.
2. Vypracovat těsto, rozdělit na 11 dílů, vyválet tenké placky, potřít bílkem rozmíchaným s vodou.
3. Na plech položit papír na pečení, položit placky. Péct rozehřáté troubě.

Vytisknout

BRAMBOROVÉ PLACKY

  • 800 g brambor, uvařit ve slupce, oloupat, nastrouhat
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • hladká mouka na posypání válu

1. Z brambor, polohrubé mouky, vejce, soli vypracovat vláčné těsto.
2. Na pomoučněném vále vyválet placku asi 3 mm silnou, vykrajovat kolečka.
3. Péct na teflonové pánvi.
Podávat samotné nebo jako příloha k pokrmům typu guláše, polévkám, kde je součástí  hovězí vývar.

Nebo podávat s různými doplňky:

Slané
- brynza sypaná osmaženým špekem nebo uzeným
- dušené kyselé zelí s vařeným uzeným masem  nakrájeným na proužky
- špenát se sázenými vejci
- směsí kysané smetany, s kousky smaženého filé, koprem, pepřem, solí (uzený losos je nevhodný, placka potlačí jeho chuť)

Sladké
- do hotové šlehačky rozmixovat lučinu s cukrem, zdobit plátky broskve, meruňky, půlenými jahodami
- v mléce svařit povidla, mák, cukr, trochu skořice, zdobit lesním ovocem

Vytisknout

ŠPECLE

  • 0,4 kg anglické slaniny
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 0,3 kg aromatického tvrdého sýra (ementál)
  • pepř

Těsto

  • 0,5 kg polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • 1 dcl mléka
  • ½ lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • ½ lžičky muškátového květu

1. Vypracovat těsto 10 minut.
2. Vyválet pruhy, nakrájet malé kousky nebo nastrouhat na struhadle na halušky.
3. Vkládat špecle do vařící osolené vody, když vyplavou, jsou hotové.
4. V kastrole rozehřát máslo, osmažit anglickou slaninu, osmažit cibuli.
5. Na pánvi rozehřát sádlo, osmahnout špecle, dát je do kastrolu, zamíchat.
6. Nastrouhat sýr, vmíchat do špeclí v kastrolu, prohřát.   

Vytisknout

TĚSTO NA RAVIOLI

  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 vejce
  • 3 žloutky
  • špetka muškátového oříšku
  • trochu mléka

1. Vypracovat hladké těsto v hnětači, nebo ručně.
2. Vykrajovat kolečka v průměru 10 cm, do středu vložit náplň, přeložit, aby nevznikla vzduchová kapsa, okraje potřít
    žloutkem a přitisknout.
3. Ravioli vkládat do vařící osolené vody, vařit 1,5 – 2 minuty.
4. Vkládat do studené vody s ledem, voda by měla odtékat.
Náplň ravioli musí být tepelně upravená, pokud není náplní maso čerstvě zabitých mořských raků, krevet, tuňáků nebo lososů. 

Vytisknout

BRAMBOROVÉ NOKY

  • 2 hrnky prolisovaných brambor
  • 1 hrnek hrubé mouky 
  • 3 žloutky
  • ½  hrnek nastrouhaného parmezánu
  • ¼  lžička nastrouhaného muškát oříšku
  • ½ lžička soli
  • ¼ lžičky pepře

1. Uvařit brambory ve slupce, nechat vychladnout, prolisovat.
2. Dát brambory na vál, doprostřed dát žloutky, přidat sýr, muškát, sůl, pepř, vypracovat těsto, až se nelepí.
3. Přidat ½ hrnku mouky, propracovat těsto, postupně přidat zbytek mouky. Pokud je těsto příliš suché, přidat ještě žloutek.
4. Rozdělit těsto na 4 díly, vyválet válečky 1,5 cm v průměru.
5. Válečky nakrájet na kousky dlouhé 2,5 cm, každý stisknout vidličkou, aby zůstaly rýhy.
6. Vkládat do vařící osolené vody, když vyplavou, jsou hotové, ale dejte jim ještě půl minuty.
Nakrájené noky lze zamrazit. Vaření zmražených noků trvá asi 2 minuty.

Doporučujeme