• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 17 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

ROŠTĚNÁ S KŘENEM

750 g roštěnce (nebo hovězí zadní), nakrájet na plátky 2,5 cm vysoké, na krajích naříznout, maso nenaklepávat
1 lžíce sádla
1 lžíce másla
4 dcl hovězího vývaru
4 vejce
100 g tvrdého sýru, hrubě nastrouhat
60 g drobně strouhaného křenu
5 kuliček celého pepře
1 bobkový list
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
2 lžíce hladké mouky, krátce opražit
pepř
sůl

Maso opepřit, osolit, obalit v mouce.
V tlakovém hrnci rozehřát sádlo, maso osmažit po obou stranách, podlít vývarem, přidat koření, dusit 25 minut.
Na pánvi na másle připravit míchaná vejce, podle potřeby osolit. Tuto směs dát na maso, posypat strouhaným  křenem a nasekanou petrželkou.
Příloha: krokety.
Prezentace: na polvinu talíře poožit roštěnku, na roštěnku položit porci vajec, posypat sýrem a křenem, na druhou polovinu talíře položit porci kroket, maso podlít šťávou.
Víno: Svatovavřinecké.

ŠVÝCARSKÁ ROŠTĚNÁ

  • 750 g roštěnce nakrájet na plátky 2,5 cm vysoké, na krajích naříznout, maso nenaklepávat
  • 2 lžíce sádla na smažení
  • 3 dcl hovězího vývaru
  • 350 g broskvového kompotu
  • 120 g plátkového sýra
  • strouhaná citrónová kůra z 1 citrónu
  • bobkový list
  • 4 zrnka celého pepře
  • 1 malá mrkev
  • 1 menší petržel
  • provensálské koření
  • citrónová šťáva z jednoho citrónu
  • pepř
  • sůl

1. Maso opepřit, osolit, potřít olejem a nechat asi 2 hodiny uležet.
2. V tlakovém hrnci rozpustit 1 lžíci sádla, osmažit maso, podlít vývarem, přidat mrkev, petržel, bobkový list, celý pepř, dusit 30 minut, maso vyjmout, šťávu scedit.
3. Na plotně v pekáči rozpustit 1 lžíci sádla, přidat maso.
4. Maso pokapat citrónovou šťávou, posypat citrónovou kůrou, provensálským kořením.
5. Na každou roštěnku položit polovinu broskve, překrýt plátkem sýra, krátce zapéct v troubě rozehřáté na 220°C, ihned podávat.
Příloha: hranolky, rýže.
Víno: Modrý Portugal; Zweigeltrebe, pozdní sběr.

ROŠTĚNKY V SÝROVÉM TĚSTÍČKU

  • 750g roštěnce (nebo hovězí zadní), nakrájet na plátky 2,5 cm vysoké, na krajích naříznout, maso nenaklepávat
  • 4 lžíce sádla na smažení
  • 1 bobkový list
  • 4 zrnka celého pepře
  • 1 malá mrkev
  • 1 menší petržel
  • provensálské koření
  • saturejka
  • 20g hladké mouky
  • pepř
  • sůl

Těstíčko: 2 vejce, 70g strouhaného sýra, 70g hladké mouky, 2 dl mléka, sůl.

1. Roštěnky osolit, opepřit,
2. V tlakovém hrnci rozpustit 1 lžíci sádla, maso osmažit z obou strana, podlít vývarem, přidat bobkový list, celý pepř, mrkev, celer, dusit 25 minut.
3. Maso vyndat, posypat kořením, lehce obalit v mouce a nechat chvíli ležet.
4. Maso namočit spíše v hustším těstíčku.
5. V pánvi rozpustit 3 lžíce sádla, maso osmažit po obou stranách.
Příloha: vařené brambory nebo bramborová kaše.
Víno: André; Modrý Portugal.

ROŠTĚNÁ SE SARDELOVOU PASTOU

  • 750 g roštěnce (nebo hovězí zadní), nakrájet na plátky 2,5 cm vysoké, na krajích naříznout, maso nenaklepávat
  • 30 g sardelové pasty
  • pepř
  • 50 g hladké mouky
  • 2 lžíce sádla
  • 100 g cibule, drobně nakrájet
  • 3 dl vývaru
  • 250 g zakysané smetany
  • 150 g sladkokyselých okurek
  • pepř
  • sůl

1. Roštěnky, potřít sardelovou pastou, opepřit, poprášit hladkou moukou.
2. V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, osmažit maso, podlít vývarem, dusit 25 minut.
3. Měkké roštěnky vyjmout, do výpeku přidat cibuli, osmahnout, podlít vývarem nebo vodou a chvíli provařit.
4. Zalít kysanou smetanou, promíchat. Přidat nakrájené okurky.
Příloha: opečené brambory.
Víno: Frankovka, pozdní sběr.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ