• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 17 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

PLNĚNÁ ROŠTĚNKA

  • 1 kg nízkého roštěnce, opepřit, nesolit

Marináda

  • 1 dcl oleje
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • ½ lžičky soli
  • ¼  lžičky pepře
  • 2 stroužky česneku, rozdrtit
  • 1 lžička provensálského koření

Na nádivku:

  • 2 hrnky čerstvé strouhanky
  • ½ hrnku strouhaného parmezánu
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 2 lžíce petrželky
  • 1 stroužek česneku, rozmačkat
  • 1 vejce, rozšlehat
  • ½ lžičky soli
  • ¼  lžičky pepře

1. Do masa vyříznout přiměřenou kapsu, dát do kastrolu a zalít marinádou, marinovat nejméně 6 hodin. Nejlépe 1 den.
2. Maso naplnit nádivkou, zajistit.
3. Maso potřít marinádou dát do trouby, péct 1 hodinu a 20 minut při 180°C, občas potírat marinádou.
Po upečení krájet.
Víno: Cabernet Sauvignon.

HOVĚZÍ S CIBULOVOU OMÁČKOU

  • 700g hovězích plátků z kýty
  • 4 cibule, drobně nakrájet
  • 4 zrnka nového koření
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce hladké mouky
  • kelímek zakysané smetany
  • sádlo
  • pepř
  • sůl

1. Hovězí plátky naklepat, opepřit a osolit.
2. V tlakovém hrnci rozpustit sálo, přidat cibuli, osmažit, přidat plátky masa a osmažit po obou stranách, zalít vařící vodou, přidat nové koření, vmíchat hořčici a dusit v tlakovém hrnci asi 30 minut.
3. Měkké maso vyjmout a dát na talíř.
4. V kastrole rozehřát trochu sádla, osmahnout na něm mouku, zředit studenou vodou a přidat procezený vývar z tlakového hrnce. Vmíchat zakysanou smetanu, promíchat a provařit.
5. Přidat maso i se šťávou, které pustilo, prohřát, dochutit pepřem a solí.
Příloha: houskové knedlíky, bramborové knedlíky.
Víno: Merlot.

CHILLI CON CARNE

  • 0,5 kg bílých fazolí
  • 1 kg rajčat, oloupat, nakrájet, rozmixovat
  • 0,8 kg hovězího zadního, nakrájet na kostky 2 cm
  • 4 lžíce přepuštěného másla
  • 5 dkg špeku (ne víc)
  • 3 cibule, drobně nakrájet
  • 2 x ¼  mrkve, drobně nakrájet
  • 2 x ½ petržele, drobně nakrájet
  • 2 x kus celere, drobně nakrájet
  • 2 malé sušené chilli papričky nebo ½  lžičky mletého chilli
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička cuminu (lze vynechat)
  • 1 lžička cukru (1 lžíce medu)
  • 10 g hořké čokolády, nastrouhat
  • 6 stroužků česneku, nakrájet na plátky
  • 0,5 l hovězího vývaru
  • 2 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
  • tymián
  • provensálské koření
  • bobkový list
  • celý pepř
  • pepř
  • sůl
  • koriandr, drobně nakrájet, nebo zelená petržel
  • kysanou hustou smetanu, na ozdobu, (nemusí být)
  • 1 čerstvou chilli papričku, nakrájet na tenká kolečka, na ozdobu

1. Fazole přebrat, namočit, uvařit, scedit
2. V tlakovém hrnci rozehřát 2 lžíce másla, špek, přidat jednu sadu nakrájené kořenové zeleniny, osmažit.
3. Přidat 2 nakrájené cibule, osmažit, přidat 3 stroužky nakrájeného česneku, krátce osmažit.
4. Přidat maso, prudce osmažit, volně přikryté krátce podusit ve vlastní šťávě, podlít 1 dcl vína, zredukovat.
5. Podlít vývarem, přidat, tymián, bobkový list, celý pepř, 1 chilli papričku.
6. Tlakový hrnec uzavřít, dusit 25 minut. (V běžném hrnci dusit 1,5 hodiny.)
7. V kastrolu rozehřát 2 lžíce másla, přidat zbylou kořenovou zeleninu, 1 nakrájenou cibuli, osmažit.
8. Přidat cukr, česnek, tymián, chilli papričku, nakrájená rajčata, provensálské koření, 1 dcl vína, dusit 20 minut.
9. Přidat pepř, sůl, čokoládu.
10. Do kastrolu s rajčaty přidat fazole, maso se šťávou, promíchat, provařit, dochutit pepřem, solí.
Víno: Svatovavřinecké.

RAKOVNICKÉ HOVĚZÍ PLÁTKY

  • 600 g hovězího zadního, nakrájet na plátky
  • 4 dcl hovězího vývaru
  • šťáva z 1 citrónu
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 stroužek česneku, rozmačkat
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce kečupu
  • šalvěj
  • chilli
  • sádlo na smažení
  • olej na naložení
  • pepř
  • sůl

1. Maso posypat opepřit, polít citrónovou šťávou.
2. V míse smíchat hořčici, kečup, chilli, česnek, cibuli, šalvěj.
3. Maso přidat do směsi, promíchat, maso urovnat, přelít olejem, dát na noc do ledničky.
4. Připravit zeleninový základ

  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 malá mrkev, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • kus celere, drobně nakrájet
  • 4 zrnka celého pepř
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky šalvěje
  • ½ lžičky tymiánu
  • 1 dcl červeného vína
  • hovězí vývar na podlití

1. V tlakovém hrnci rozehřát sádlo, osmažit kořenovou zeleninu, cibuli, přidat koření, přidat víno, zredukovat na 1/3.
2. Přidat maso, vývar, dusit 30 minut.
Příloha: vařené brambory, pečené brambory, šťouchané brambory, rýže.
Víno: Cabernet Sauvignon.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ