• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 17 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

ROŠTĚNÁ NA VÍNĚ, PÓRKU A GINU

  • 750 g roštěnce (nebo hovězí zadní), nakrájet na plátky 2,5 cm vysoké, na krajích naříznout, maso nenaklepávat
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 3 dcl vývaru
  • 1,5 dl červeného vína (Cabernet Sauvignon)
  • 100 g cibule, drobně nakrájet
  • 100 g pórku, nakrájet na kolečka
  • 50 g kapie, nakrájet na proužky
  • 30 g másla
  • 1 dcl ginu
  • 3 dcl hovězího vývaru
  • pepř
  • sůl

1. Maso osolit, opepřit.
2. V tlakovém hrnci rozpustit lžíci sádla, maso osmažit po obou stranách, vyjmout, dát na talíř.
3. Do výpeku dát moukou, osmahnout, zředit vínem, zředit vývarem, krátce provařit.
3. Maso vrátit do tlakového hrnce i se šťávou, kterou pustilo, podle potřeby podlít dalším  vývarem, dusit 25 minut.
4. V kastrolu rozpustit máslo přidat cibuli, pórek, kapii, dusit, zastavit přívod tepla, přidat gin, 1 lžičku másla, promíchat, nevařit.
5. Směs dát na maso.
Příloha: vařené, pečené brambory, rýže.
Víno: Cabernet Sauvignon.

ROŠTĚNÁ NA ROŠTU

  • 750 g nízkého roštěnce, nakrájet na plátky 2,5 cm vysoké, na krajích naříznout, maso nenaklepávat
  • 3 lžíce sádla
  • 15g hladké mouky
  • 1,5 dl vývaru
  • 50 g másla
  • worcester
  • 1 lžička másla
  • pepř
  • sůl

1. Maso osolit, opepřit.
2. V pánvi rozpustit sádlo, osmažit, na každé straně cca 5 minut.
3. Měkké maso vyjmout, do výpeku přidat trochu hladké mouky, zasmahnout, zalít vývarem, promíchat, provařit 20 minut, podle potřeby ředit vývarem.
4. Zastavit přívod tepla, dochutit několika kapkami worcesteru, přidat lžičku máslo, promíchat.
Prezentace: roštěnky přelít procezenou šťávou.
Příloha: hranolky, různě upravené brambory, rýže, zeleninový salát, přírodně upravená teplá zelenina.
Víno: Svatovavřinecké.

HOVĚZÍ DUŠENÉ NA VÍNĚ A RATATOUILLE

  • 1 kg hovězího zadního, nakrájet na kostky 3 x 3 cm
  • 5 dkg špeku (ne víc), drobně nakrájet
  • 1 lžíce másla
  • 2 cibule, drobně nakrájet
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1,5 dcl červeného vína (Merlot)
  • 3 dcl vývaru
  • provensálské koření
  • tymián
  • celý pepř
  • nové koření
  • 2 bobkové listy
  • sádlo
  •  pepř
  • sůl

1. Nakrájené maso, osolit, opepřit, obalit v hladké mouce.
2. Na pánvi rozehřát sádlo, osmažit maso.
3. V tlakovém hrnci rozehřát máslo, přidat špek, přidat cibuli, osmažit skoro do hněda.
4. Přidat maso, všechno koření, přidat víno, zredukovat na 1/3.
5. Přidat vývar, dusit 25 minut. 

Ratatouille
olivový olej na smažení zeleniny
máslo na smažení zeleniny
2 cibule, nakrájet na osminky
1 baklažán, nakrájet na kostičky 3 cm
2 menší cukety, nakrájet na kostičky 2 cm
5 rajčat, nakrájet na osminky
3 papriky, nakrájet na proužky
3 stroužky česneku, nakrájet na plátky
½ lžičky cukru
1 lžíce čerstvé petržele, drobně nakrájet
2 snítky tymiánu
½ lžičky provensálského koření
1 bobkový list
4 kuličky černého pepře
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
pepř
sůl

V kastrolu rozpustit kousek másla, 1 lžíci olivového oleje, přidat česnek, když zavoní, odstavit kastrol z plotny.
Každou zeleninu smažit zvlášť, pouze cibuli a rajčata společně.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat lilek, provensálské koření, osmažit, až začne mírně hnědnout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat cuketu, provensálské koření, osmažit, až začne mírně hnědnout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k lilku.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat papriky, provensálské koření, osmažit asi 3 minuty, až začnou mírně měknout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k lilku a cuketě.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat cibuli, smažit 3 minuty, přidat rajčata, provensálské koření, smažit, až rajčata začnou mírně měknout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k ostatní zelenině.
Kastrol se zeleninou dát na plotnu. Přidat cukr, bobkový list, tymián, celý pepř, víno, dusit 10 minut, dochutit pepřem, solí, vmíchat zelenou petržel.
Je žádoucí, aby ratatouille bylo dostatečně měkké, zde módní al dente neplatí.
Příloha: vařená rýže, těstoviny.
Víno: Neronet, pozdní sběr.

HOVĚZÍ S MEDEM A PÁLIVÝM MEDOVÝM KUSKUSEM

  • 600 g nízkého roštěnce, nakrájet na plátky vysoké 2,5 cm, okraje plátků naříznout, aby se plátky nekroutily
  • 3 lžíce sádla na smažení

Marináda

  • 2 lžíce červeného octa 
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžičky drceného česneku
  • 1 lžička cuminu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • ½ lžičky zázvoru
  • ½ lžičky čerstvě mletého pepře
  • ½ hrnku mede
  • ½ hrnku olivového oleje

Kuskus

  • 2 hrnky vody
  • 1/3 hrnku marinády na maso
  • 1 hrnek černých vařených fazolí z konzervy
  • 3 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • 350 g kuskusu

1. Připravit marinádu: smíchat ocet, citrónovou šťávu, přidat koření a promíchat, přidat med a olej a znovu smíchat.
2. 1/3 hrnku marinády dát stranou pro kuskus.
3. Maso naložit do marinády 1 – 12 hodin.
4. V pánvi rozpustit sádlo, vložit plátky masa, osmažit na každé straně 6 minut.

Kuskus
1. Ve velkém hrnci smíchat vodu se zbytkem marinády, fazolemi, rajčata a petržel a přivést k varu dát kuskus a dusit 5 minut.
Víno: Merlot; Svatovavřinecké.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ