• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

SMAŽENÉ KUŘECÍ S CHILLI

500 g masa z kuřecích stehen bez kůže, nakrájet na kostičky 1,5 cm
4 jarní cibulky i se stonky
1 lžíce sušených chilli papriček
2 stroužky česneku
1 lžíce cukru
1 lžíce octa
2 lžíce červeného dezertního vína
2 lžíce drůbežího vývaru
1 lžička sójové omáčky
½ lžičky soli
4 lžíce oleje

Maso dát do mísy, přidat víno, sůl, promíchat.
Rozehřát pánev, přidat 3 lžíce oleje, postupně osmažit maso, každou várku 2 minuty. Olej vylít.
Do pánve přidat 1 lžíci oleje, přidat chilli papričky, míchat 2 minuty.
Přidat maso, cukr, ocet, 2 lžíce vývaru, míchat, až se vývar téměř odpaří.
Přidat cibuli, sůl, míchat 1 minutu.

Vytisknout

KUNG PAO Z NANJINGU

250 g kuřecích prsou, nakrájet na kostičky 1,5 cm
50 g burských oříšků
1 cibule, nakrájet na proužky
1 lžička mletého zázvoru
2 stroužky česneku, rozmačkat
2 lžičky sójové omáčky
2 lžičky kukuřičného škrobu
1 lžička sezamového oleje
1 lžíce červeného dezertního vína
1 lžička octa
1 lžička cukru
0,5 dcl drůbežího vývaru
1 lžíce sušených chilli papriček
4 lžíce stolního oleje

Nakrájené maso dát do mísy, přidat 1 lžičku škrobu, ½ lžičky soli, dezertní víno, promíchat, marinovat 15 minut.
V hrnku smíchat 1 stroužek česneku, zázvor, ½ lžičky soli, cukr, ocet, vývar, 1 lžičku škrobu.
Do rozehřáté pánve přidat 3 lžíce oleje, přidat maso, smažit 2 minuty, míchat, maso přendat do sítka, zbytek oleje vylít.
Do pánve přidat 1 lžíci oleje, přidat 1 česnek, sušené chilli papričky, smažit 1 minutu, míchat.
Přidat maso, míchat 2 minuty.
Přidat obsah hrnku, míchat 1 minutu, přidat oříšky, promíchat.

Vytisknout

SALÁT S ÚSTŘICOVOU OMÁČKOU

500 g salátu, hrubě nakrájet
2 lžíce ústřicové omáčky
2 lžíce červeného dezertního vína
2 červené papriky, nakrájet na proužky
1 lžíce drobně krájeného pórku
1 lžička zázvoru
½ lžičky cukru
½ lžičky soli
2 lžíce řepkového oleje na smažení

V pánvi rozehřát řepkový olej, zázvor, přidat papriku, míchat 1 minutu.
Přidat salát, ústřicovou omáčku, víno, zázvor, cukr, sůl, míchat 1 minutu.

Vytisknout

SMAŽENÉ BRAMBORY, PAPRIKA, LILEK

1 lilek, šikmo nakrájet
200 g brambor, uvařit ve slupce, nechat vychladnout, oloupat, šikmo nakrájet
1 zelená paprika, nakrájet na proužky
1 červená paprika, nakrájet na proužky
1 stroužek česneku, drobně nakrájet
1 lžička kukuřičného škrobu, rozmíchat v 0,5 dcl vody
1 lžíce drobně krájeného pórku
½ lžičky cukru
2 lžíce sójové omáčky
3 lžíce stolního oleje

V hlubší pánvi rozehřát olej, přidat brambory, osmažit, vyndat na talíř.
Do pánve dát lilek, smažit cca 3 minuty.
Přidat papriky, smažit 1 minutu, vynadat na talíř.
Na pánev dát 1 lžíci oleje, přidat pórek, česnek, smažit, až česnek zavoní, přidat sójovou omáčku, cukr, brambory, lilek, papriky. Prohřívat a míchat, až škrob zhoustne.

Vytisknout

ČTYŘI CHUTNÉ DRUHY ZELENINY S HOUBAMI

100 g bambusových výhonků, nakrájet na dílky 2,5 cm.
Lze nahradit kedlubnou, nakrájet na proužky, nakrájet na dílky 2,5 cm.
100 g mrkve, oškrábat, nakrájet na špalíčky a ty na dílky 2,5 cm.
100 g fazolek, přepůlit
100 g hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet čtvrtky
4 lžíce řepkového oleje
1 lžíce sezamového oleje
1 lžíce cukru
1 lžička soli
½ lžíce másla
1 lžíce citrónové šťávy

Na pánvi rozehřát máslo, přidat žampióny, lžíci citrónové šťávy, první půlminutu nemíchat, smažit 5 minut.
Na pánvi rozehřát řepkový olej, přidat mrkev, smažit 1 minutu, přidat bambusové výhonky, smažit 1 minutu.
Přidat zbylou zeleninu, cukr, sůl, sezamový olej, smažit 1,5 minuty, přidat žampióny, promíchat.

Doporučujeme