• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

SLADKOKYSELÉ VEPŘOVÉ

400 g vepřové panenky, nakrájet na kostičky 2 cm
250 g kukuřičného škrobu (Dustin)
2 jarní cibulky, nakrájet na tenká kolečka
10 g zázvoru, nakrájet na tenké plátky
10 g sezamových semínek
80 g cukru
4 lžíce octa
2 lžičky sezamového oleje
3 lžičky červeného dezertního vína
rostlinný olej na smažení (ne olivový)
sůl

Smíchat vepřové maso, škrob s vodou tak, aby bylo maso obalené, nechat ležet 20 minut.
V misce smíchat cukr, ocet, sezamový olej, víno, špetku soli. 
Ve woku (na pánvi) rozehřát 4 lžíce oleje, když se z něho začne kouřit, přidat menší množství masa, smažit 1,5 minuty, míchat, dát do cedníku okapat. Postup opakovat, až je všechno maso osmažené.
Olej vylít, wok vyčistit, přidat 1 lžíci oleje, rozehřát, přidat jarní cibulku, zázvor, smažit 1 minutu (ne víc), přidat směs cukru, octa, sezamového oleje, promíchat, přidat maso, promíchat, přidat sezamová semínka, promíchat.

Vytisknout

DUŠENÉ HOVĚZÍ S MRKVÍ

500 g vysokého roštěnce, nakrájet na kostičky 2 cm
4 dcl masového vývaru
400 g mrkve, nakrájet na kostičky 2 cm
0,6 dcl tmavé sójové omáčky
0,5 dcl červeného dezertního vína
2 jarní cibulky, nakrájet na tenká kolečka
2 stroužky česneku, rozmačkat
3 plátky čerstvého zázvoru
1 lžíce cukru
1 lžíce rostlinného oleje (ne olivový)
1 lžíce sádla na smažení
pepř
sůl

V misce smíchat sójovou omáčku, víno, jarní cibulku.
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat česnek, zázvor.
Když česnek zavoní, přidat maso, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat sójovou omáčku, míchat 1 minutu, přidat vývar, dusit 1 hodinu.
Přidat mrkev, cukr, dusit ještě 20 minut.
Dochutit pepřem, solí.

Vytisknout

HOVĚZÍ S ČESNEKOVÝMI VÝHONKY

200 g nízkého roštěnce, nakrájet na tenké plátky
300 g česnekových výhonků
10 g sušených chilli papriček
1 lžíce sójové omáčky
1 lžička sezamového oleje
½ lžičky cukru
¼ lžičky soli
1 lžíce sádla

Ve woku rozehřát sádlo a sezamový olej, přidat chilli papričky, smažit 20 vteřin.
Přidat hovězí, smažit 2 minuty, přidat 2 lžíce vody, cukr, sůl, sójovou omáčku, promíchat.
Přidat česnekové výhonky, promíchat.

Vytisknout

SMAŽENÉ HOVĚZÍ S BROKOLICÍ

350 g nízkého roštěnce, nakrájet na tenké plátky
1 brokolice, rozdělit na růžičky
2 stroužky česneku, nakrájet na plátky
1 červená paprika, nakrájet na proužky
1 lžíce červeného dezertního vína
1 lžíce ústřicové omáčky
½ lžíce tmavé sójové omáčky
½ lžičky sezamového oleje
½ lžičky pepře
2 lžičky kukuřičného škrobu
1 lžíce sádla

V kastrolu přivést k varu vodu, vložit brokolici, blanšírovat 20 vteřin, vyndat do sítka okapat.
Do mísy dát dezertní víno, sójovou omáčku, pepř, 1 lžičku škrobu, promíchat, přidat brokolici, hovězí, promíchat. Marinovat 20 minut.
Ve woku rozehřát sádlo, přidat česnek, když zavoní, přidat maso, míchat, když začne maso měnit barvu, přidat brokolici, ústřicovou omáčku, pepř, sůl, 2 lžíce vody, 1 lžičku škrobu, sezamový olej, provařit.

Vytisknout

SEČUÁNSKÉ PÁLIVÉ HOVĚZÍ

450 g nízkého roštěnce, nakrájet na proužky silné jako sirka
3 mrkve, očistit, nakrájet na proužky silné jako sirka
2 jarní cibulky nebo 1 cibule, nakrájet na proužky
1 lžíce kukuřičného škrobu
2 chilli papriky, nakrájet na tenká kolečka
3 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžíce cukru
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce octa
½ lžičky soli
2 lžíce sádla

V míse smíchat vejce, škrob, sůl, přidat hovězí, promíchat, nechat ležet 20 minut.
Ve woku rozehřát sádlo, když se ze sádla začne mírně kouřit, přidat mrkev, smažit 2 minuty, míchat, vyndat do sítka.
Do woku přidávat po částech maso, smažit 2 minuty, míchat, vyndat do sítka.
Ve woku nechat 1,5 lžíce tuku, přidat cibuli, česnek, chilli, když česnek zavoní, přidat ocet, cukr, sójovou omáčku, promíchat.
Do woku vrátit hovězí, mrkev, promíchat.
Příloha: vařená rýže.
Víno: Svatovavřinecké.

Doporučujeme