• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

SKLÁDANÉ SVATEBNÍ KOLÁČE Z PLUNDROVÉHO TĚSTA

500 g polohrubé mouky
30 g droždí
50 g cukru
1 vanilkový cukr
¼ l mléka
3 žloutky
200 g másla
ztužený tuk na potření plechu
1 vejce, na potření
strouhaná kůra z ½ citrónu
špetka soli

Připravit kvásek: do mísy dát trochu mouky, trochu cukru, rozdrobené droždí, nepříliš teplé mléko, promíchat, zakrýt utěrkou, nechat 30 minut v teple vykynout.
Do další mísy dát 2/3 mouky, přidat, přidat cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru, žloutky sůl. Vypracovat vláčné těsto, mísu zakrýt utěrkou, dát na teplé místo na 40 minut kynout.
Zbylou mouku a máslo zpracovat na tukové těsto, udělat bochánek, dát do lednice ztuhnout.
Pomoučnit vál, na něm rozválet do čtverce vykynuté těsto.
Do středu rozváleného těsta položit bochánek tukového těsta.
Tukové těsto rozválet na čtverec jen o takové velikosti, aby bylo po přeložení přečnívajících stran kynutého těsta celé zakryté.
Složené těsto rozválet na pomoučněném vále do takové velikosti, aby šlo přeložit třikrát na šířku a pak třikrát na délku. Těsto dát na 10 minut do chladna, ne do ledničky.
Znovu těsto rozválet, třikrát přeložit na šířku a třikrát na délku, dát do chladna na 10 minut.
Proceduru ještě jednou zopakovat. Těsto dát do mísy, zakrýt utěrkou, nechat 30 minut.
Pak těsto definitivně rozválet. Nakrájet na čtverce, naplnit náplní (maková, povidlová, tvarohová), složit do šátečků a potřít rozšlehaným vejcem. Potírat je po povrchu, ne po stranách, aby se neslepily jednotlivé vrstvy těsta.
Plech potřít ztuženým tukem, naskládat koláčky, vložit do trouby rozehřáté na 190°C, po 2 minutách snížit teplotu na 170°C a péct, než povrch koláčků začne žloutnout.
Koláčky sypat moučkovým cukrem.

Vytisknout

DROBENKOVÝ KOLÁČ

300 g hrubé mouky + na vysypání formy
110 g cukru
1 vanilkový cukr
½ prášku do pečiva
100 g másla, nakrájet na kostičky + máslo na vytření formy
1 vejce
1 žloutek
citrónová kůra
strouhaná kůra z ½ citrónu
špetka soli

Náplň
350 g jablek, nastrouhat
30 g másla
50 g cukru
1 vanilkový cukr
40 g hrozinek
35 g másla, rozpustit
Položky náplně, kromě másla, dát do mísy a promíchat.

Na vál prosít mouku, přidat cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, vejce, žloutek, máslo, citrónovou kůru, sůl.
Zpracovat nepříliš kompaktní těsto a pak ho rozdrobit jako drobenku.
Formu vymazat máslem, dobře vysypat hrubou moukou.
Do formy vložit polovinu drobenky, rozprostřít náplň, náplň pokropit rozpuštěným máslem.
Zakrýt druhou polovinou drobenky.
Formu dát do trouby rozehřáté na 170°C, péct, až povrch koláče začne mírně hnědnout.

Vytisknout

HOUBOVÝ KUBA

400 g krup
60 g sušených hub
100 g vepřového sádla
200 g cibule, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžička kmínu
pepř
sůl

Namočit houby.
Kroupy propláchnout, uvařit doměkka, scedit, propláchnout.
V kastrole rozpustit lžíci sádla, přidat cibuli, smažit 5 minut, přidat houby i s vodou, česnek, kmín, sůl, 10 minut dusit.
Dušené houby vmíchat do vařených krup, osolit, opepřit.
Pekáč vymazat zbylým sádlem, rovnoměrně vložit směs krup, dát zapéct do trouby na 10 minut při 190°C.
 

Vytisknout

TVAROHOVÝ KOLÁČ

300 g měkkého tvarohu
280 g cukru krystal
220 g hrubé mouky + na vysypání formy
3 žloutky
3 bílky, vyšlehat tuhý sníh
60 g másla + na vymazání formy
špetka soli

Poleva
300 g ovoce, rozmixovat (maliny, ostružiny, jahody, kompotové hrušky, kompotové meruňky)
3 bílky, vyšlehat tuhý sníh
moučkový cukr na posypání

V míse smíchat tvaroh, máslo, cukr krystal a vyšlehat do pěny.
Přidávat žloutky jeden za druhým a postupně zašlehávat, osolit.
Postupně zašlehávat mouku, vmíchat sníh.
Máslem vymazat formu na koláč, dobře vysypat hrubou moukou.
Formu s těstem dát do trouby vyhřáté na 160°C, péct cca 40 minut.
Smíchat rozmixované ovoce se sněhem, rozprostřít na koláči, dát do trouby zapéct, až povrch sněhu začne mírně hnědnout.
Posypat moučkovým cukrem.

Vytisknout

RAKOVNICKÉ PLNĚNÉ BROSKVE

1 broskvový kompot, poloviny broskví více vydlabat
1 kelímek šlehačky
1 lučina
1 lžička cukru
několik jahod nebo malin

1. Ušlehat šlehačku, přidat lžičku cukru, zašlehat lučinu.
2. Plnit poloviny broskví, ozdobit malinami nebo polovinami jahod.
Víno: sekt demi.

Doporučujeme