1 + ½ hořká čokoláda
3 lžíce cukr krystal, raději hnědý, cukrový sirup
150 ml šlehačky
trochu másla
rozpustit, ale nevařit
Banán rozpůlit, přidat zmrzlinu, ovoce, polít čokoládovou polevou, šlehačku, drcené ořechy, oplatky.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál
má ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.
Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.
Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.
Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.
5 dcl smetany na šlehání
1 kávová lžička želatiny
2 žloutky
1 balíček vanilkového cukru
5 dkg cukru
8 meruněk nebo 4 oloupané broskve nebo 20 jahod
4 lžíce vaječného koňaku, nemusí být
4 lžíce nakrájených pražených mandlí
12 kulatých piškotů
Želatinu smíchat se 2 dl smetany, žloutky, vanilkovým cukrem a s cukrem. Za stálého míchání provařit, vařit v páře nad vodní lázní do hladkého krému. Teplota směsi nesmí překročit 85°C.
Směs nechat vychladnout, vmíchat vaječný koňak.
Ze zbylé smetany ušlehat šlehačku, tu vmíchat do vychladlé směsi.
Do na dno misek rozložit po třech piškotech a zalít krémem.
Ovoce rozmixovat a přelít přes krém, dát vychladit do ledničky.
Připravený krém s ovocem posypat praženými mandlemi.
Víno: Muškát moravský.
500 g polohrubé mouky
80 g cukru
30 g droždí
40 g hrozinek
4 žloutky
100 g másla, rozpustit
¼ l mléka
100 g mléka
citrónová kůra z ½ citrónu
špetka soli
Vanilkový krém
½ l mléka
2 žloutky
50 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
1½ lžíce vanilkového pudinkového prášku
Do kovové misky nebo menšího kastrolu dát mléko, žloutky rozmíchat, přidat cukr, vanilkový cukr, pudinkový prášek.
Nad párou šlehat do zhoustnutí.
Připravit kvásek: v misce rozmíchat droždí se lžící cukru, trochu vlažného mléka a mouky, zakrýt utěrkou, nechat vykynout kvásek.
Do mísy prosát mouku, přidat cukr, sůl, citrónovou kůru, přidat vykynutý kvásek, žloutky rozmíchané ve zbylém mléce, rozpuštěné máslo, hrozinky, vypracovat těsto, zakrýt utěrkou, dát na 40 minut kynout.
Vál posypat moukou, z těsta vyválet pruhy široké 3 cm, krájet kostky, zakulatit, vkládat do vymazaného pekáče, potírat rozpuštěným tukem i na stranách.
Vložit do trouby vyhřáté na 180°C, upéct do růžova.
500 g hladké mouky
60 g cukru
50 g másla
20 g droždí
1/3 l mléka
2 žloutky
1 balíček vanilkového cukru
citrónová kůra z ½ citrónu
špetka soli
tuk na vymazání pekáče, vhodné je i sádlo
Připravit kvásek: v misce rozmíchat droždí se lžící cukru, trochu vlažného mléka a mouky, zakrýt utěrkou, nechat vykynout kvásek.
Do mísy prosát mouku, přidat cukr, sůl, citrónovou kůru, vanilkový cukr, ve zbytku mléka rozmíchané žloutky, přidat vykynutý kvásek.
Vařečkou vypracovat vláčné těsto, hníst, až se na těstu dělají puchýřky.
Dát na teplé místo kynout na 1 hodinu.
Vál posypat hladkou moukou, vyklopit těsto, rozválet na placku, vykrajovat čtverečky a plnit náplní.
Buchty vkládat vedle sebe do pekáče vytřeného rozpuštěným tukem, potírat máslem i na stranách, nechat 20 minut kynout.
Vložit do trouby rozehřáté na 180°C cca 40 minut.
Po vyjmutí z trouby buchty potřít mlékem, vyklopit z pekáče na vál, posypat moučkovým cukrem.
370 g hladké mouky
370 g hrubé mouky
130 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
170 g másla, rozkrájet
0,5 l mléka
4 lžičky cukru
4 žloutky
1 vejce
40 g droždí
50 g půlených mandlí
50 g hrozinek, namočit v trošce rumu nebo červeného vína
kůru z ½ citrónu
špetka soli
tuk na vymazání plechu
Připravit kvásek: do mísy dát trochu hladké mouky, přidat droždí, 4 lžičky cukru, trochu vlažného mléka, promíchat, posypat trochou hladké mouky, zakrýt utěrkou, nechat 20 minut kynout.
Zatímco kvásek kyne prosít do mísy mouku, přidat sůl, máslo, citrónovou kůru, práškový cukr, vanilkový cukr, ve zbytku mléka rozmíchané žloutky, přidat vykynutý kvásek, hrozinky, polovinu mandlí.
Vypracovat hladké tuhé těsto. Přikrýt utěrkou, dát kynout na 1 hodinu. V době kynutí těsto dvakrát promíchat (ztužit).
Z vykynutého těsta udělat bochánek a dát na plech vymazaný tukem.
Bochánek pomazat rozmíchaným vejcem, posypat zbylou polovinou mandlí nakrájených na nudličky.
Plech s mazancem vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct do zlatova cca 45 minut.
Hned po upečení pocukrovat.