• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

SABAYONE

6 žloutků
120 ml cukru (½ hrnku)
1 balíček vanilkového cukru
240 ml smetany na šlehání
240 ml kysané smetany
(možno přidat 2 lžíce

Žloutky a cukr smíchat a míchat v míse ponořené do vařící vody 8 - 10 minut. Odstavit a nechat zchladnout.
V mixeru našlehat smetanu a krém a vmíchat do žloutků s cukrem.
Před použitím 2 hodiny chladit v lednici.

Vytisknout

HRUŠKY V SIRUPU

Půlky oloupaných hrušek i s půlkou stopky.
Odstranit jádřinec.
Ponořit do citrónové šťávy.
Připravit sirup: rozpustit 230 g cukru ve 200 ml vody, přivést k varu, nechat vychladnout.
Půlky hrušek vložit do studeného sirupu, kastrol zakrýt papírem na pečení a přivést k varu.
Hrušky vyjmout a namočit do moučkového cukru.

Vytisknout

MARINOVANÉ TŘEŠNĚ

500 g kompotových třešní, vypeckovat
150 ml třešňovice (griotky),15 sec zapálit, vyhoří tvrdý alkohol
120 g cukru
100 ml vody
 kůra z 1/4 citrónu, vykrojit bílou dužinu
kousek celé skořice

Do kastrolu scedit šťávu z kompotu, přidat vodu, citrónovou kúru, skořici, cukr, promíchat, přivést k varu.
Odstavit z plotny, vmíchat třešňovicei, přidat třešně, dát na 24 hodin do ledničky.

Vytisknout

BANÁNOVÝ SORBET

3 banány, drobně nakrájet
350 g cukru
7 dcl vody
šťáva z jednoho citrónu

Všechny suroviny do kastrolu, za stálého míchání přivést k varu.
Sejmout z ohně, rozmixovat.
Dát vychladit.

Vytisknout

MIXOVANÉ HRUŠKY

kompotové hrušky rozmixovat
4 žloutky
50 g cukru
3 lžíce šťávy z kompotu
2 lžíce hruškový likér
smetana na šlehání
žloutkový krém

Dát do mísy a šlehat nad horkou vodou, pak sundat a míchat, až vychladne.
Našlehat smetanu.
Do rozmixovaných hrušek přidat žloutkový krém a šlehačku promíchat.
Plnit do forem a dát do mrazáku na 3 hodiny

Doporučujeme