3 banány, drobně nakrájet
350 g cukru
7 dcl vody
šťáva z jednoho citrónu
Všechny suroviny dát do kastrolu, za stálého míchání přivést k varu.
Sejmout z ohně, rozmixovat.
Dát vychladit.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál
má ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.
Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.
Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.
Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.
450 g kompotových třešní, vypeckovat.
100 ml třešňovice (griotka) zahřát a na 15 sec zapálit, vyhoří tvrdý alkohol
100g cukru
150 ml šťávy z kompotu
1 lžička citrónové šťávy
Šťávu z kompotu přivést k varu, přidat cukr, griotku, promíchat, citrónovou šťáu, odstavit z plotny.
Vypeckované třešně dát do sklenice, zalít směsí, nechat vychladnout, uložit do lednice.
5 dcl smetany na šlehání
1 kávová lžička želatiny
2 žloutky
1 balíček vanilkového cukru
5 dkg cukru
8 meruněk nebo 4 oloupané broskve nebo 20 jahod
4 lžíce vaječného koňaku, nemusí být
4 lžíce nakrájených pražených mandlí
12 kulatých piškotů
Želatinu smíchat se 2 dl smetany, žloutky, vanilkovým cukrem a s cukrem. Za stálého míchání provařit, vařit v páře nad vodní lázní do hladkého krému. Teplota směsi nesmí překročit 85°C.
Směs nechat vychladnout, vmíchat vaječný koňak.
Ze zbylé smetany ušlehat šlehačku, tu vmíchat do vychladlé směsi.
Do na dno misek rozložit po třech piškotech a zalít krémem.
Ovoce rozmixovat a přelít přes krém, dát vychladit do ledničky.
Připravený krém s ovocem posypat praženými mandlemi.
Víno: Muškát moravský.
1 banán
1 malá hořká čokoláda
1 lžíce cukr krystal, raději hnědý
1 lžíce podélně rozpůlených jahod
1/2 lžíce madlových lupínků
150 ml šlehačky, ušlehat
trochu másla, rozpustit, ale nevařit
vanilková zmrzlina
1 oplatka
Banán podélně rozříznout.
Do kastrolku dát čokoládu, rozpustit s máslem, promíchat.
Prezentace: půlky banánu položit vedle sebe, přelít čokoládou, posypat cukrem, přidat zmrzlinu, přidat šlehačku, posypat mandlovými liupínky, přidat jahody.
Přidat oplatku.