• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

JABLKOVÝ ZÁVIN JAKO DEZERT

2 jablka
4 lžíce rozinek
250 g cukru
2 lžičky skořice
drobně strouhaná kůra z jednoho pomeranče
šťáva z jednoho pomeranče
1,5 dcl vody, kde byla namočená jablka
listové těsto
rozpuštěné máslo na potření listového těsta

Jablky oloupat, odstranit jádřince, nakrájet na malé kostičky, dát do mísy se studenou vodou s citrónovou šťávou.
Do kastrolu dát scezená jablka, rozinky, cukr, kůru a šťávu z pomeranče, vodu, dusit 10 minut, rozdělit na 4 díly.
Listové těsto rozdělit na 4 díly, aby bylo možno zabalit přiměřené záviny.
Rozdělené těsto potřít máslem a naplnit ¼ dušené jablečné směsi, zavinout.
Na plech položit papír na pečení, na papír záviny, potřít máslem, dát do trouby předehřáté na 180°C, péct cca 30 minut.
Prezentace: teplý nebo studený závin podávat s vanilkovou zmrzlinou.
Víno: sekt.

Vytisknout

OMELETA

2 žloutky
2 bílky, ušlehat sníh
1 dcl vlažného mléka
1 lžička kukuřičného škrobu Gustin
½ lžíce másla
drobně strouhaná kůra z ½ citrónu
½ lžičky skořice
1 lžička cukru
špetka soli
2 lžíce jamu (šípkový, meruňkový, višňový)
vanilkový cukr na posypání

Do mísy dát žloutky, mléko, škrob, citrónovou kůru, skořici, cukr, sůl, vyšlehat do hladkého krému.
Do našlehaného krému opatrně a po částech vmíchat sníh.
Na větší pánvi rozehřát máslo, přidat těsto, smažit jen na jedné straně.
Hotovou omeletu sesunout na talíř (na pánvi nepřekládat), potřít jamem.
Omeletu přeložit, posypat vanilkovým cukrem.
Prezentace: omeletu ozdobit šlehačkou, do které byl vmíchán měkký tvaroh zředěný mlékem, obložit jahodami a malinami; nebo plátky kompotovaných broskví, nebo hrušek.
Víno: Muškát Ottonel; sekt.

Vytisknout

PUSINKY SE ŠLEHAČKOU

2 kelímky smetany ke šlehání
2 balíčky sněhových pusinky
1 kompot hrušek, nakrájet na kostičky
300 g jahod nebo ostružin
1 lžička skořice
1 lžíce cukru

Šlehačku ušlehat s cukrem.
Do mísy nalámat pusinky, nechat 4 na ozdobu.
Přidat nakrájené hrušky, posypat skořicí.
Přidat rozpůlené jahody nebo ostružiny, promíchat.
Přidat šlehačku promíchat.
Prezentace: směs dát do misek, nahoru položit jednu sněhovou pusinku.

Vytisknout

ZAPEČENÉ TVAROHOVÉ NUDLE

Těsto na tvarohové nudle
120 g měkkého tvarohu
200 g hrubé mouky
1 vejce
špetka soli

Tvarohová směs
120 g měkkého tvarohu
120 ml smetany na šlehání
3 žloutky
3 bílky, ušlehat pevný sníh
60 g másla
60 g cukru
1 vanilkový cukr
20 g rozinek
30 g mandlí nebo vlašských ořechů
citrónová kůra z jednoho citrónu
špetka soli

Na vymazání pekáče
1 lžíce másla
3 lžíce strouhanky na vysypání pekáče

Tvarohové nudle
Do mísy vložit tvaroh, vejce, promíchat, přidat mouku, vypracovat těsto, nechat 15 minut ležet.
Vyválet placku silnou cca ½ cm, vykrajovat nudle 1 cm x 10 cm.
Nudle vložit do vroucí osolené vody, vařit 3 - 4 minuty.
Nudle přendat do cedníku, propláchnout studenou vodou, dát v cedníku stranou.

Tvarohová směs
V míse utřít máslo s cukrem, přidat žloutky, dobře promíchat, přidat vanilkový cukr, citrónovou kůru, sůl.
Přidat tvarohu, smetanu, ořechy, rozinky, dobře promíchat.
Vmíchat nudle, případně mírně zředit mlékem.
Překládáním směsi vmíchat sníh.
Pekáč vytřít máslem, vysypat strouhankou, vložit tvarohovou směs, rozprostřít, dát zapéct do trouby vyhřáté na 160°C, až povrch směsi začne mírně červenat.
Prezentace: jednotlivé porce polít ovocným sirupem, posypat moučkovým cukrem.

Vytisknout

CREPES (tenké palačinky)

Crepes
1 hrnek hladké mouky
2 dcl mléka
2 vejce
1 vanilkový cukr
½ lžičky drobně strouhané citrónové kůry
½ dcl minerální vody
špetka soli
olej

Ořechová náplň
2 dcl smetany ke šlehání
1 lžíce cukru
1 dcl rumu
100 g mletých ořechů
100 g drobně krájených ořechů
70 g rozinek
1 lžíce drobně strouhané citrónové kůry
1 lžička skořice

Palačinky
V míse prošlehat vejce, mléko, cukr, citrónovou kůru, sůl.
Přidat mouku, prošlehat dohladka, přidat minerální vodu, prošlehat.
Nechat stát 30 minut.
Na větší pánvi rozehřát olej, řídké těsto prošlehat, těsto po částech nalévat na rozpálenou pánev, smažit cca 20 vteřin na každé straně.

Náplň
Do menšího kastrolu dát smetanu, cukr, přivést k varu.
Přidat rum, ořechy, rozinky, pomerančovou kůru, skořici, vařit mírným varem 2 minuty, případně zředit další smetanou.
Prezentace: palačinky naplnit náplní, svinout, přelít rozpuštěnou čokoládou, přidat šlehačku.
Víno: Moravský muškát, Muškát Ottonel.

Doporučujeme