• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

VEPŘOVÝ GULÁŠ

1 kg vepřového plecka, nakrájet na kostky 2,5 cm
3 cibule, drobně krájet
2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 lžíce kvalitního rajského protlaku
6 dcl masového vývaru
4 stroužky česneku
1 lžíce majoránky
1 lžíce hladké mouky
2 lžíci sádla
1 lžíce mleté papriky
½ lžičky kmínu
pepř
sůl

Maso opepřit, osolit.
Ve větším kastrolu rozehřát 1 lžíci sádla, přidat maso, prudce osmažit, vyndat na talíř.
Do kastrolu přidat zbylé sádlo, cibuli, smažit, až cibule začne mírně hnědnout, míchat, přidat kmín, mletou papriku, promíchat, až se paprika rozpustí v tuku.
Přidat rajčata, rajský protlak, smažit 1 minutu, míchat.
Přidat maso i se šťávou, kterou pustilo, promíchat, podlít částí vývaru, dusit do měkka, podlévat.
Přidat česnek, promíchat, provařit, přidat majoránku, promíchat, provařit, ochutit pepřem, solí.

Vytisknout

VEPŘOVÝ VRABEC

1 kg vepřové plece, nakrájet na kostky 3 cm
2 cibule, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, rozmačkat
2 lžíce sádla
2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakájet
1 lžíce kvalitního rajského protlaku
½ lžičky kmínu
4 dcl vody nebo masového vývaru
1 lžíce mouky, v kastrolku krátce opražit
pepř
sůl

Ve větším kastrole rozehřát sádlo, přidat maso, osolit, opepřit, osmažit.
Maso vyndat do pekáče.
Do kastrolu přidat cibuli, smažit, až začne mírně hnědnout, přidat rajčata, rajský protlak, kmín, česnek, pepř, sůl, mouku, přidat vývar, dusit 5 minut.
Obsah kastrolu přidat do pekáče, vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct, až je maso měkké, podlévat.
Příloha: vařené brambory, pečené brambory, šťouchané brambory.


Vytisknout

NADÍVANÝ PEČENÝ VEPŘOVÝ BŮČEK

1 kg bůčku bez kosti
1 lžíce sádla
kmín
sůl
4 dcl vody nebo masového vývaru
½ lžíce mouky, v kastrolku krátce opražit

Nádivka
4 den staré housky, nakrájet na kostičky
2 lžíce másla, rozpustit
3 žloutky
3 bílky, ušlehat pevný sníh
1 dcl mléka
¼ lžičky muškátového květu
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
sůl
Do mísy dát mléko, žloutky, prošlehat, přidat nakrájenou housku, promíchat.
Přidat muškátový květ, máslo, osolit, promíchat, vmíchat sníh.

Kůži naříznout do tvaru čtverců, neproříznout do masa.
V mase podélným řezem vytvořit kapsu, naplnit nádivkou.
Maso osolit, posypat kmínem.
Dno pekáče potřít sádlem, posypat kmínem, solí, přidat maso kůží dolů, podlít vodou.
Pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1 hodinu a 25 minut, v polovině pečení obrátit.
V průběhu pečení přelévat vypečenou šťávou.
Maso vyjmout, pekáč položit na sporák, šťávu téměř vysmahnout na tuk, přidat mouku, smažit 1 minutu, zředit vodou nebo masovým vývarem, provařit 30 minut.
Dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařené brambory, houskový knedlík, bramborový knedlík, dušené zelí.

Vytisknout

MORAVSKÝ VRABEC

500 g vepřového bůčku, nakrájet na kostky 3 x  4 cm
500 g vepřového plecka, nakrájet na kostky 3 x 4 cm
1 lžíce sádla
3 cibule, hrubě nakrájet
4 stroužky česneku, drobně nakrájet
1 lžička kmínu
1 lžíce mouky, krátce opražit
6 dcl masového vývaru
2 dcl světlého piva
pepř
sůl

Maso, opepřit, osolit, posypat kmínem, promíchat.
Na pánvi rozehřát sádlo, přidat nakrájené plecko, krátce prudce osmažit, míchat, dát na talíř.
Do stejné pánve přidat nakrájený bůček, krátce prudce osmažit, míchat, dát na talíř.
Do stejné pánve přidat cibuli, krátce osmažit, přidat mouku, míchat 1 minutu, zředit trochou vývaru.
Obsah pánve přendat do pekáče, přidat opečené maso i se šťávou, kterou pustilo.
Přidat česnek, podlít pivem a částí vývaru.
Zakrytý pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C.
Péct zakryté cca 1 hodinu, odkrýt a dopéct 10 minut.
V průběhu pečení přidávat vývar a maso přelévat výpekem.
Dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařené brambory, houskový knedlík, bramborový knedlík, dušené zelí, dušené kyselé zelí.

Vytisknout

PEČENÝ VEPŘOVÝ BŮČEK

1 kg bůčku bez kosti
1 lžíce sádla
kmín
sůl
4 dcl vody nebo masového vývaru
½ lžíce mouky, v kastrolku krátce opražit

Kůži naříznout do tvaru čtverců, neproříznout do masa.
Maso osolit, posypat kmínem.
Dno pekáče potřít sádlem, posypat kmínem, solí, přidat maso kůží dolů, podlít vodou.
Pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1 hodinu a 25 minut, v polovině pečení obrátit.
V průběhu pečení přelévat vypečenou šťávou.
Maso vyjmout, pekáč položit na sporák, šťávu téměř vysmahnout na tuk, přidat mouku, smažit 1 minutu, zředit vodou, nebo masovým vývarem, provařit 30 minut.
Dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařené brambory, houskový knedlík, bramborový knedlík, dušené zelí.

Doporučujeme