• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

PEČENÁ VEPŘOVÁ KÝTA NADIVOKO

1 kg vepřové kýty
1 cibule, drobně nakrájet
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
kousek celeru, drobně nakrájet
4 zrnka pepře
1 bobkový list
2 zrnka nového koření
3 zrnka jalovce, rozmáčknout
¾ l vody
2 lžíce octa
¾ l vývaru z bílých kostí nebo hovězího vývaru
1 lžíce šípkové marmelády
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
pepř
sůl

Vodu nalít do hrnce, přidat ocet, krájenou zeleninu, celý pepř, nové koření, bobkový list, přivést k varu a odstavit, nechat vychladnout.
Kýtu dát do menšího hrnce, zalít svařenou marinádou, maso musí být celé ponořené, dát na 2 dny do ledničky, občas obrátit.
Maso vyndat, marinádu scedit.
Maso osolit vložit do pekáče, posypat zeleninou a kořením z marinády, podlít částí vývaru, vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1 hodinu 25 minut. Občas obrátit, přelévat.
V menším kastrolu krátce opražit, přidat máslo, smažit 1 minutu, zředit vývarem, provařit 40 minut.
Pečené maso dát na talíř, přikrýt alobalem.
Obsah pekáče scedit do provařené jíšky, vmíchat marmeládu, provařit, dochutit pepřem, solí.
Příloha: šťouchané brambory.
Víno: Cabernet Sauvignon; Modrý Portugal.

Vytisknout

VEPŘOVÁ PEČENĚ SELSKÁ

1 kg vepřové krkovice nebo kýty
1 lžíce sádla
6 stroužků česneku, rozmačkat
kmín
sůl
4 dcl vody nebo masového vývaru
½ lžíce mouky, v kastrolku krátce opražit

Maso osolit, potřít česnekem, posypat kmínem.
Dno pekáče potřít sádlem, posypat kmínem, solí, přidat maso, podlít vodou.
Pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1 hodinu a 25 minut, v polovině pečení obrátit.
V průběhu pečení přelévat vypečenou šťávou.
Maso vyjmout, pekáč položit na sporák, šťávu téměř vysmahnout na tuk, přidat mouku, smažit 1 minutu, míchat, zředit vodou nebo masovým vývarem, provařit 30 minut.
Dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařené brambory, houskový knedlík, bramborový knedlík, dušené zelí.

Vytisknout

SMAŽENÉ VEPŘOVÉ ŘÍZKY

4 vepřové řízky
1 citrón, nakrájet na čtvrtky
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
3 lžíce másla, rozpustit
sůl
olej na smažení

Na obalení
1 vejce
2 lžíce mléka
hladká mouka
strouhanka
sůl
Vejce dát do hlubokého talíře, rozšlehat s mlékem, osolit.

Řízky naklepat, na krajích naříznout.
Řízky obalit v mouce, následně namočit do vajíčka a pak obalit ve strouhance.

V pánvi rozpálit větší množství oleje, vložit řízky, stáhnout teplotu a osmažit, když strouhanka na řízku zvlhne, řízek obrátit.
Příloha: vařené brambory, bramborová kaše.
Prezentace: na polovinu talíře položit řízek, na řízek čtvrtku citrónu, na druhou polovinu dát porci vařených brambor, přelít máslem, posypat zelenou petrželí.
Víno: Ryzlink vlašský.

Vytisknout

VEPŘOVÁ PEČENĚ

1 kg vepřové krkovice
1 lžíce sádla
kmín
sůl
4 dcl vody, nebo masového vývaru
½ lžíce mouky, v kastrolku krátce opražit

Maso osolit, posypat kmínem.
Dno pekáče potřít sádlem, posypat kmínem, solí, přidat maso, podlít vodou.
Pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1 hodinu a 25 minut, v polovině pečení obrátit.
V průběhu pečení přelévat vypečenou šťávou.
Maso vyjmout, pekáč položit na sporák, šťávu téměř vysmahnout na tuk, přidat mouku, smažit 1 minutu, zředit vodou, nebo masovým vývarem, provařit 30 minut.
Dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařené brambory, houskový knedlík, bramborový knedlík, dušené zelí.

Vytisknout

UTOPENCI

2 kg špekáčků z masa a špeku, ne výrobky ze separátu
nové koření
celý pepř
bobkový list
cibule, nakrájet na tenká kolečka
1 pálivá paprička
svařená voda
ocet
cukr
mletý pepř
sůl

Špekáčky oloupat, podélně rozpůlit.
Naskládat první vrstvu špekáčků do sklenice, řezem nahoru, mírně posypat pepřem, solí, špetkou cukru, přidat vrstvu cibule, 4 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, 1 bobkový list.
Takto naskládat všechny špekáčky a k poslední vrstvě koření přidat chilli papričku.
Ve svařené vodě rozmíchat ocet podle chuti, nalít do sklenice.
Sklenici uzavřít, dát na 48 hodin chladné tmavé místo.

Doporučujeme